Afgelopen weekend was het weer zo ver; de afsluiting van het Kermis seizoen. De laatste kermis van dit jaar was begonnen.

Botsauto's zijn altijd al trekkers geweest voor de jeugd. Zelfs de allerjongsten onder ons willen maar al te graag een plaatsje bemachtigen in één van die felgekleurde vehikels. En de ouders maar bezorgd kijken hoe hun kroost het vergaat. 

Daar zit je dan; het kaartje is betaald en je hebt met je beste vriendin een uitstekend zitje kunnen bemachtigen. Nu maar wachten tot iedereen z'n plaatsje heeft gevonden en dan ..... Zwieren maar. De ouderwetse draaimolen, zoals je ze al vele tientallen jaren geleden zag, blijft een geliefde attractie op elke kermis. Je zou denken dat het iets voor de kleintjes is, maar menig ouder zwiert maar al te graag mee onder het mom van 'een oogje in 't zeil houden'.  Wij weten beter.

De najaarskermis is het kleine broertje van de voorjaarskermis. Het is de afsluiting van het seizoen, en zonde genoeg zijn er dan minder deelnemers. Vandaar dat de locatie ook Plein 13 is, onder het toezicht van de Wildemannen van het Bergs Stadskantoor. Het was prachtig weer. Tel daarbij op dat met name de zaterdag een familiedag is en je weet dat er in de middag de nodige gezinnetjes op pad gaan. De ouders gaan vaak mee met hun kroost om ze veilig een 'ride' te laten beleven. 

'De Spin' is duidelijk niet voor de allerkleinsten onder ons. Maar de jeugd is er gek op. De snelheid, haren strak in de wind, en de gillende kreten van de meisjes zorgen dat iedereen op de kermis er naar kijkt. Durf jij er in? 

Na een middag van die ritjes en allerlei andere spannende avonturen word je vanzelf wel wat moe. Waar de kinderen nog wel opnieuw willen, zie je de ouders denken:"Gaan we nog niet naar huis?" Nee mam, je moet nog even volhouden hoor. Lekker met de hele familie op pad. Er is zoveel spannends te beleven en je weet dat op het eind van de middag er nog heel wat leuke kraampjes zijn om iets lekkers mee naar huis te nemen. 

Vol aandacht voor het doelwit. Als brandblusser in spé moet je met echt water uit de brandkanonnen de vuren blussen. En let op, je kunt punten verdienen die bepalen hoe groot jouw prijs is. 

De botsauto's, het lijkt of dit al eeuwenlang de ontmoetingsplaats tussen jongens en meisjes. De knapen doen stoer en de meisjes die zich mooi opgetut hebben giechelen met hun vriendinnen bij zoveel aandacht van de jongens. 

De prijzen staren je al aan, zoveel en zulke leuke dingen. Als je nu maar goed gooit want het ballen gooien is dikwijls moeilijker dan het lijkt. Sommigen gooien zo hard mogelijk, anderen proberen zorgvuldig te mikken. Hoe zou jij het doen?