Onlangs hield hij een try-out van zijn eerste geheel eigen stuk, een theaterstuk dat balanceert tussen melancholie en een spottende lach naar zichzelf.

Ben Blom zet de eerste zelfstandige schreden in theaterland.

“Het was geweldig. Vooraf ben je voornamelijk bezig met wat je zelf goed of mooi vindt. Een paar weken van tevoren begint het toch te kriebelen; ‘wat zal het publiek er van vinden?’ En dan is het mooi om te horen dat de reacties zo goed zijn.” Voor me zit Ben Blom, geboren in 1985 te Bergen op Zoom en deels ‘gevormd’ op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, afdeling Musical Theater. Het stuk dat op 3 oktober zijn première beleeft in de theaterzaal van het CKB wordt gekenmerkt door gezongen liedjes en intieme momenten waar Ben zijn eigen angsten onder ogen ziet en deelt met zijn publiek. De One Man Show die Ben presenteert wordt vooralsnog in de kleinere theaterzalen gebracht. “Ik wil juist die intimiteit omdat ik het contact met mijn publiek zoek. Het gaat over onderwerpen die me bezighouden, mijn eigen angsten. Ben ik wel als de rest, pas ik er wel bij? Waar maak ik me eigenlijk druk om, terwijl anderen misschien het veel minder hebben?” Ben geeft zich met deze theatershow nadrukkelijk heel erg bloot. “Eigenlijk wil ik mensen tot nadenken zetten, maar pas in tweede instantie. Als ze bij voorbeeld naar buiten gaan. Maar het moet niet te zwaarmoedig worden, mensen moeten kunnen lachen.” Een belangrijk onderdeel van de show bestaat ook uit liedjes. Het zijn niet de vanzelfsprekende als ik Robert Long hoor of Paul van Vliet. “Een nummer van Shirley Bassey, genaamd Apartment, is speciaal voor mij vertaald en heet nu ‘Flatje’. Ik breng uitsluitend Nederlandstalige nummers, kleine liedjes maar ook veel uptempo.”  Verder weet Ben me te vertellen dat de nummers door hem persoonlijk gekozen zijn omdat hij ze zo bijzonder vindt. ‘Het is zonde dat de meeste mensen ze niet kennen.”  Ben gebruikt veel zelfspot om het luchtig te maken en door dit zo te hanteren hoopt hij ook zijn publiek een spiegel voor te houden. Na deze première volgen er dit jaar nog 10 voorstellingen, voor volgend seizoen staan er zo’n 30 op de planning. Deze zullen allen in de kleinere zalen te bewonderen zijn, ook in de grotere theaters vanwege het intieme karakter dat Ben zoekt. Er is één ding duidelijk: Ben houdt zich nu bezig met zijn ‘eigen ding’!

Première

Kaartjes voor 3 oktober zijn te verkrijgen via De Maagd. De voorstelling is geregisseerd door Erol Struijk. De productie is gedaan door Het Theaterdepot van Maarten Rikken in co-creatie met CKB De Maagd. Via www.benblom.nl kun je ook de nodige informatie bemachtigen. Met ‘ik BEN’ combineert Ben zijn passies toneel en zingen.