uitvoering project Jeugdgidsen vindt in oktober plaats - Op 24 augustus begint in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch de opleiding tot jeugdgids. In een aantal bijeenkomsten leren jongeren de kneepjes van het vak om bezoekers te ontvangen en rond te leiden. Belangstellenden kunnen zich nog tot zaterdag aanmelden. Voor jongeren in de leeftijd van (ongeveer) 10 tot 16 jaar ontwikkelde het NVMO een programma dat hen in staat stelt om zelfstandig bezoekers te ontvangen, rond te leiden en om kennis op te doen over wat een museum is en waarom de collecties bijzonder zijn. Drie jongeren, Lucy, Guy en Rens, staan inmiddels te trappelen om te beginnen. Vanaf het eerste moment waren zij enthousiast over het initiatief. Gestreefd wordt om tijdens het monumentenweekend in september al een voorzichtige rondleiding te kunnen geven.  Het is de bedoeling dat  in de hele maand oktober gediplomeerde jeugdgidsen op zondagmiddag zelfstandig rondleidingen verzorgen. Een speciaal voor dit doel geschreven cursusboek richt zich op de ontvangst van gasten, het verwelkomen, het vertellen, het rondleiden en uiteraard de collecties van het museum. Tijdens de opleiding , die zeven middagen duurt, kunnen de deelnemers hun eigen interesses in het programma verwerken. Aan de hand van objecten oefenen ze in het presenteren en uitleggen.  

schoolprogramma

Naast de uitgebreide jeugdgidsopleiding wordt gewerkt aan een korte vorm voor scholen om klassen bekend te maken met het fenomeen ‘rondleiden’. De bedoeling is om klassen tijdens een museumbezoek – naast de speurtochten – de mogelijkheid te bieden een workshop te volgen die leerlingen helpt bij het voorbereiden op een rondleiding en een korte spreekbeurt over een onderwerp. Deze ‘korte versie’ wordt naar verwachting in het najaar in gebruik genomen.

 

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 


Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch

Markt 30a (in de poort), 4731 HP  Oudenbosch

Exposities op het gebied van geologie, natuur, milieu en volkenkunde.

Open op woensdag en zondag van 14.00- 17.00 uur. Groepen op afspraak ook op andere dagen Speurtochten en doemiddagen voor kinderen. Museumwinkel.

Bezoek onze website: www.nvmoudenbosch.nl