Erfgoed Brabant is op zoek naar onbekende, geheimzinnige en spannende verhalen die Brabanders nog kunnen vertellen over de Koude Oorlog (1945-1991), een periode uit de Nederlandse geschiedenis die ook wel de Vergeten Oorlog wordt genoemd. Om deze verhalen boven tafel te krijgen, organiseert Erfgoed Brabant in samenwerking met Cubiss en de Brabantse Bibliotheken de verhalenwedstrijd ‘De Vergeten Oorlog’. Heeft u een bijzonder verhaal over dit onderwerp? Stuur het dan vóór 1 oktober 2014 naar Erfgoed Brabant!

De Koude Oorlog is de geschiedenisboeken ingegaan als een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld. Het was een oorlog zonder veel wapengekletter, maar met des te meer retoriek en spanning. Een oorlog die ook zijn sporen heeft nagelaten, in het landschap en in de geesten van mensen. Er waren zo’n honderd mobilisatiecomplexen ingericht, bedoeld om een eventuele opmars vanuit de Sovjet-Unie tegen te houden. De meeste van die MOB-complexen lagen in Noord-Brabant, vaak op geheime locaties. Zo ook het MOB-complex in Wanroij waar Patrick Timmermans, directeur Erfgoed Brabant, op woensdag 2 juli het startsein gaf voor de Verhalenwedstrijd de Vergeten Oorlog.

Vanuit het provinciale programma De Erfgoedfabriek (brabant.nl/erfgoedfabriek) wordt het complex in Wanroij gerenoveerd en ingericht als herinneringsplek van de Koude Oorlog. Het inrichtingsplan is ontwikkeld en uitgewerkt door de beeldend kunstenaars Rob Moonen en Albert Kliest. Eind 2014 wordt het herinneringspark geopend. Het MOB-complex is de inspiratiebron voor deze verhalenwedstrijd. Uw persoonlijke verhaal verrijkt de reeds aanwezige informatie rondom de Koude Oorlog, binnen en buiten Brabant.

Verhalenwedstrijd ‘De Vergeten Oorlog’

Persoonlijke verhalen spelen een grote rol in het herinneren en het tot leven brengen van de Vergeten Oorlog. Dit is de gelegenheid om deze geschiedenis op te halen. MOB-complexen, uitkijktorens, maar ook verhalen over hoe de Koude Oorlog het dagelijks leven beïnvloedde, zijn van harte welkom. Doe mee, zodat uw verhaal niet verloren gaat. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en nomineert een aantal verhalen. Deze worden opgenomen in het herinneringspark in Wanroij. Uit de genomineerde schrijvers wordt één winnaar gekozen die een onderscheiding én een bijzondere prijs ontvangt: de winnaar krijgt een bijzondere culinaire lunch of diner aangeboden met een door de winnaar gekozen select gezelschap. Dit vindt plaats op een locatie die een speciale rol heeft gespeeld in de Koude Oorlog. Het geheel staat in het teken van de Koude Oorlog en tijdens deze belevenis schuift een bekende van weleer aan om zijn/haar ervaringen met u te delen. Wie? Dat blijft nog even geheim!

Deelnemers kunnen tot 1 oktober 2014 een verhaal indienen bij Erfgoed Brabant. Meer informatie over de wedstrijdvoorwaarden en hoe u uw verhaal kunt insturen, vindt u op www.erfgoedbrabant.nl.