Nu al zie je huizen oranje kleuren. De driekleur wordt gehesen en de oranje donders pakken gingen als warme broodjes over de toonbank. Bent u ook al klaar voor de komende voetbalgekte?

“Bij ons kun je weer op grote schermen kijken.” Weten Piet en Els van Intermezzo mij te vertellen. Als vanouds trekken zij een grote schare voetbalfans die willen meemaken hoever Nederland dit jaar komt. Ook kroegen als De Saeck, O’Carolan’s en ’t Slik of De Kroon zullen hun klanten wel de nodige schermen voorschotelen. “Sonn, edde gij oew poeleke al ingevuld?” Klinkt de vraag van Co Weezenbeek. Al sinds jaar en dag organiseert hij de EK en in dit geval de WK poel. Bij elke wedstrijd word je geacht rust en eindstand in te vullen, de gekwalificeerde clubs te voorspellen en de aantallen doelpunten te tellen. Als je door de stad rijdt dan begint de oranjegekte al langzaam zichtbaar te worden. De winkels spelen vrolijk op het gebeuren in dat donderdagavond om 22:00 uur losbarst als thuisland Brazilië opent tegen Kroatië. Een dag later, vrijdag de 13e speelt het Nederlandse elftal haar eerste wedstrijd tegen Spanje om 21:00 uur. Het laatste WK was er veel te juichen, immers de finale werd gehaald. Het EK van twee jaren geleden was daarentegen een debacle. “Ik verwacht niet dat ze ver komen. Sterker nog, ik weet niet of ze wel door de poule fase heen komen.” Weet Roland Goossens mij te vertellen. Zo zijn er meer mensen die hun twijfels hebben over het huidige team dat afgevaardigd is. Met slechts drie vedetten in de personen van Ven Persie, Robben en Sneijder is het maar afwachten of er voldoende kwaliteit in het Nederlandse team zit. Van Gaal gaat dit keer voor een compact verdedigend team waar eerder genoemde drie het verschil moeten maken. Wie weet; iets dergelijks is Argentinië al eerder gelukt destijds met Maradonna als boegbeeld.

Weet je je nog 2010 te herinneren.... in Zuid Afrika, toen Arjen Robben net nog de teen raakte van de Spaanse doelverdediger en het wereldkampioenschap ons ontglipte?

Even terugkijken naar toen....