Hoogerheide - Toen ik mijn auto voorreed wist ik nog niet dat dit één van die inspirerende gesprekken zou worden. En juist dat op het gebied van twee van de meest financieel ingeklemde probleemkinderen van onze huidige maatschappij: Zorg en Onderwijs.

Mirjam Geers is woonachtig in Hoogerheide en moeder van drie kinderen, waaronder Nienke. Deze oudste valt onder de categorie kinderen met een verstandelijke en / of geestelijke beperking. “Het is vreemd hoe wij (de zorg in NL) deze kinderen in speciale instellingen opvangen. Echter, zodra ze 18 jaar zijn komen ze ineens wel weer in de reguliere maatschappij.” Toen haar middelste naar school ging hebben ze de school naar de mogelijkheden gevraagd voor Nienke. Er werd positief gereageerd in de trant van ‘laat maar komen en we kijken wel’. Het werkte wonderwel. “Er is een prachtige wisselwerking. Kinderen met een beperking nemen zoveel prikkels op en aan van andere kinderen. Voorbeeld: als reguliere kinderen eten, dan gaat dat bij de doelgroep ook beter. En aan de andere kant kunnen de ‘normale’ (raar woord trouwens) kinderen ook het nodige oppikken. Het is ook belangrijk dat reguliere kinderen meer accepteren en weten over kinderen met een beperking.” Mirjam is erg enthousiast over de materie. Daarbij is ze in contact gekomen met mensen die dit gedachtegoed delen of heeft ze hen aangestoken met het virus. Het resulteerde afgelopen december in de oprichting van ZON, of wel Stichting Zorg en Onderwijs Nu. Het doel is om kinderen met een beperking zoveel mogelijk op te nemen in het reguliere onderwijs. “Momenteel hebben we een overeenkomst met basisschool ‘De Kreek’ op de Plaat te Bergen op Zoom. We hebben een eigen ruimte en werken momenteel met een 5 tot 6 kinderen. Het werkt hartstikke goed.” Voorts werkt Mirjam in op de ontwikkelingen in de maatschappij. “Dit sluit perfect aan bij die participatie maatschappij. Bovendien bevordert het de integratie van kinderen met een beperking in de reguliere maatschappij. Vanaf hun 18e komen ze daar toch in terecht. Ook de acceptatie van deze kinderen wordt groter. De andere kinderen groeien er immers mee op en voeden als het ware hun eigen ouders en grootouders weer op.” Stichting ZON wil onderscheidend zijn door midden in de maatschappij te staan. Mirjam lacht als ik haar vraag of ze een dromer is:”Nee, maar ben wel iemand die veel wensen heeft. En ik denk dat ik ook een idealist ben.” Dat idealisme heeft voorlopig invulling gekregen met ZON, een stichting waarvan we nog veel gaan horen.

Gedegen organisatie en veel mogelijkheden

Stichting ZON kent inmiddels 11 mensen die allemaal hun eigen specialisme bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie. Daarnaast worden de nodige specialismen ingehuurd. Ik vraag me af wat je dan nodig hebt? “Professionele begeleiders (kinderverpleegkundigen + SPH   Sociaal Pedagiogisch Hulpverlener), therapeuten en orthopedagoog.” Luidt het antwoord van Mirjam. Ze werken samen met het SDW als het gaat om Persoon Gebonden Budgetten of AWBZ budgetten om de invulling van hun programma tot stand te brengen. Een kijkje op www.zorgonderwijsnu.nl maakt me ook al een stuk wijzer. Verder doet de stichting een beroep op giften en sponsoring. Inrichting en aankleding van ruimten behoeft nog al wat. Mirjam wijst op zoal ‘n snoezelhoek, speelbox, verzorgingshoek, bad brancard zoals ze dat bij De Kreek ingericht hebben. “We werken ook samen met andere platformen in Nederland. Je helpt elkaar waar je kan." Geïnteresseerde scholen of ouders kunnen ZON bellen voor meer informatie op 06 467 259 31.