het kleine leed uit de Groote Oorlog - In Bergen op Zoom wordt dit jaar herdacht dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In België is het honderdjarig bestaan een gebeurtenis van nationale betekenis. Maar juist ook Bergen op Zoom is bij het eerste oorlogsjaar betrokken. Toen vluchtten 60.000 Antwerpenaren naar Bergen op Zoom. Op Kijk in de Pot verrees een tentenkamp en nu honderd jaar later voert De Vierschaar, op de plaats waar die tenten daadwerkelijk gestaan hebben, het openluchtspel Exodus aan de Schelde op van 29 augustus t/m 13 september.
Exodus aan de Schelde vertelt in 2 bedrijven en een entre’act, het verhaal van het kleine leed uit die Groote Oorlog. Een uniek decor, levensgrote projecties van de gebeurtenissen, dans, meeslepende muziek, 200 spelers en het verhaal beloven je een ervaring die je niet mag missen. Je wordt als het ware het verhaal mee ingezogen!
Een verhaal over het kleine leed in de Groote Oorlog
Op 28 juni 1914 wordt Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk in Sarajevo vermoord. Deze gebeurtenis markeert het begin van de Eerste Wereldoorlog. In België spreekt men nog steeds van De Groote Oorlog.
Het verhaal gaat over Lena Bayens, een weduwe met vier kinderen uit een Antwerpse volksbuurt. We zien hoe Lena zich met veel verdriet door de eerste oorlogsdagen worstelt als paniek en angst de bevolking in de greep houdt. Gelukkig zijn er altijd optimisten die met hun humor het leven nog enigszins draaglijk maken.
Als dreigt dat Antwerpen gebombardeerd zal worden, maakt de bevolking zich op om de stad te verlaten. In de chaotische paniek in de stad loopt het jongste kind van Lena verloren. Een vrouw ontfermt zich over het kind en neemt het mee naar het veilige Holland. De Exodus aan de Schelde is begonnen. Bergen op Zoom is de veilige haven geworden voor ruim vijftigduizend vluchtelingen. Lena is ook in Bergen op Zoom en heeft onderdak gevonden bij een bekende van haar, de vrachtrijder Rinus Hagenaars. Dagelijks is Lena op zoek naar haar dochtertje in het vluchtelingenkamp.
Als bekend wordt dat het meisje weer mee teruggenomen is naar België, gaat Rinus naar Antwerpen om het kind te halen. Een gevaarlijke onderneming want aan de grens is inmiddels de “draad des doods” opgericht.
Daar aan de grens volgt dan de spannende ontknoping van het verhaal over het kleine leed in de Groote Oorlog.
De voorbereidingen voor dit unieke openluchtspel zijn in volle gang. Stichting Decorbouw en het productieteam zijn druk bezig met de opbouw van het decor en het inrichten van het terrein aan Boulevard Noord, de dames van Stichting HIK leggen de laatste hand aan de kleding, de vakantie voor de spelers zit er op en de repetities starten a.s. maandag weer en de PR machine draait op volle toeren.
De voorstellingen vinden plaats van 29 augustus t/m 13 september 2014. Aanvang voorstelling: 21.00 uur
Op 1, 2, 8 en 9 september vinden geen voorstellingen plaats.
De laatste keer dat er een groot historisch spektakel, hiermee vergelijkbaar, werd opgevoerd was natuurlijk tijdens de Vestingstedendagen in 2012 toen de hele 'Kiek' werd om getransformeerd tot strijdveld.
{gallery}artikelen20120908vestingstedendagen{/gallery}