Het Veteranen Ontmoetings Centrum heeft een website gelanceerd waar veteranen uit de omgeving van Bergen op Zoom op terecht kunnen voor allerhande informatie. De website is een verlengstuk van het fysieke ontmoetingscentrum dat iedere tweede zaterdag van de maand in het Zwijnshoofd plaatsvindt. Door actief te zijn op internet hoopt het VOC meer jonge veteranen te betrekken én dat is belangrijk want zij hebben tenslotte de toekomst. De website is te vinden op www.veteranenbergenopzoom.nl

Dat het VOC juist nu actief wordt op het internet is geen toeval. Dit jaar is Bergen op Zoom zeventig jaar bevrijd en dit wordt groots herdacht. Daarnaast heeft het bestuur van het VOC in de afgelopen tijd een verjonging ondergaan. Deze twee komen samen in de wens om niet alleen zichtbaar te zijn voor de oudere veteranen, maar ook voor de jongere generaties veteranen die de weg nog niet naar het VOC gevonden hebben.

Bij elkaar komen en met elkaar in gesprek gaan is namelijk belangrijk. Niet alleen om herinneringen over te dragen, maar ook om gevoelens en gebeurtenissen te delen. De kracht van het VOC voor veteranen is bovendien dat dit in een ongedwongen sfeer kan met lotgenoten die min of meer in dezelfde situatie hebben gezeten tijdens een uitzending.

Jong
Het feit dat het VOC tot voor kort veelal uit oudere veteranen bestond, werd als een gemis ervaren Er zijn per slot van rekening ook genoeg jongeren uit Bergen op Zoom die namens het vaderland in bijvoorbeeld Irak of Afghanistan hebben gezeten. Zij zijn van harte welkom om verhalen en ervaringen te delen bij het VOC in het Zwijnshoofd. Ook partners, gezinsleden en introducees zijn welkom.

Wie is veteraan?
Het begrip veteraan is in Veteranenwet van 2013 geregeld. Veteranen zijn militairen, die in oorlogs- of daarmee vergelijkbare situaties, hebben gediend of aan uitzendingen hebben deelgenomen.  Het woord veteraan wordt ook wel in bredere zin gebruikt, zoals in veteranenelftal van een voetbalclub. Daardoor ontstaat de verwarring, waardoor ex- militairen waarvoor oudgedienden de juiste benaming is, als veteranen worden aangeduid. In de Verenigde Staten is dit opgelost door oudgedienden veterans te noemen en de eigenlijke veteranen als war veterans door het leven te laten gaan.

In Bergen op Zoom is het Veteranen Ontmoeting Centrum de enige groepering die alleen officiële veteranen omvat. Er zijn uiteraard talrijke groeperingen en verenigingen die ook veteranen onder hun leden hebben, maar ook openstaan voor niet veteranen. De bekendste zijn de Vereniging van Oud Indië Militairen (VOMI), de Unie van Veteranen en de Bond van Wapenbroeders.

Geschiedenis
Dat er dit jaar ook bij de geschiedenis stil wordt gestaan, zal niemand verbazen. Bergen op Zoom viert namelijk haar bevrijding zeventig jaar geleden en daarvoor is er een groots programma in wording. Een van de gebeurtenissen naast de traditionele kransleggingen zal het optreden van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht zijn in de Maagd, maar ook de Slag om de Schelde wordt herdacht. Aanmelden voor kaarten voor het optreden van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht  kan via de website.

Het jaar 2014 vormt kortom een belangrijk jaar waarbij er veel dingen te gebeuren staan. Alle ontwikkelingen hierover zijn te volgen via www.veteranenbergenopzoom.nl, maar geïnteresseerden zijn ook iedere tweede zaterdag van de maand welkom om vanaf 14.00 in gesprek te gaan over de bovenstaande onderwerpen. Het VOC staat tot je dienst!