"Dit is een enorme klap" - Dat waren de woorden van burgemeester Frank Petter die de speciaal ingelaste persconferentie op het oude Stadhuis als eerste sprak. Een plotse persconferentie als gevolg van de bom die Philip Morris vrijdagochtend 4 april om 10:00 uur onder de regio legde:"De fabriek te Bergen op Zoom gaat per 1 oktober dicht!" Naast de Heer Petter zat wethouder Arjan van der Weegen van Sociale zaken, en de wethouders Ad Coppens en Ad van der Wegen. Wethouder van Economische zaken Ton Linssen was te ontdaan om op dit moment de pers te woord te staan. En pers was er; diverse landelijke bladen, de NOS en Omroep Brabant met hun TV teams, zelfs Hart van Nederland was aanwezig. Uit het relaas van Burgemeester Petter en wethouder Arjan van der Weegen werd duidelijk dat ook het college volkomen verrast was door het besluit van PM. Petter sprak van een zware klap voor de regio want behalve veel mensen uit Bergen op Zoom dreigen dus ook veel mensen uit Tholen, Roosendaal, de Bergse randgemeenten en Steenbergen hun baan te verliezen. Niet al te zelden zijn er hele families bij de tabaksfabrikant werkzaam. "We praten over zo'n 1000 tot 1500 gezinnen in Bergen, en zo'n 3000 tot 4000 gezinnen in de regio die direct of indirect door de beslissing van het Amerikaanse concern getroffen worden." Sprak burgemeester Petter. "We gaan vanmiddag nog met hen om de tafel om te kijken hoe we een goed sociaal plan voor de getroffenen kunnen opstellen en wat hun bijdrage voor de gemeenschap is om deze klap op te kunnen vangen." Aldus Wethouder van der Weegen. Burgemeester Petter voegde daar nog aan toe:"Dit kunnen wij als stad niet alleen opvangen, hierbij hebben we de hulp nodig van de provincie, van de Nederlandse Staat en zelfs van de EU."
Volkomen verrassing
"We zijn totaal overvallen door het bericht van hedenmorgen. Philip Morris heeft altijd meer dan zijn bijdrage geleverd aan culturele, sociale en sportieve evenementen. Het was een belangrijke en betrouwbare partner voor de gemeente. Daarom valt deze onaangekondigde mededeling zo rauw op ons dak. En we hebben toch continue contact en overleg gehad, ook tijdens de stakingen." Aldus een zwaar teleurgestelde Ad van der Wegen. Ook wethouder Ad Coppens weet niet meer te vertellen dan dat men keihard in onderhandeling gaat met PM om tot een oplossing te komen. Daarbij zet men zeker in op meer bedrijvigheid naar het haventerrein te trekken. "We zullen dit nu in versnelde pas proberen door te voeren."
Sociaal plan voor de direct betrokkenen
Behalve de beslissing is er nog niets bekend. De productie werd donderdagavond stilgelegd. De mensen worden dinsdag 8 april weer aan het werk verwacht. "Waar het nu om gaat is om de betrokken mensen te begeleiden en te helpen met een sociaal plan en een nieuwe baan." Sprak Arjan van der Weegen.
Ingeburgerd binnen Bergen
De fabriek die in 1980 geopend werd stond als de grootste fabriek buiten de Verenigde Staten bekend en huisvest zo’n ruim 1500 werknemers uit de regio. Jarenlang was de fabriek het gezicht in de stad met sponsoring van het Jazz evenement en talloze andere culturele en sportieve evenementen. Mensen waren trots op de fabriek en al sje daar kon komen werken dan werd je als een mazzelaar bestempeld. Dat is in de loop der jaren wel gesleten maar een Bergen op Zoom zonder PM kan bijna niemand zich voorstellen. Per 1 oktober 2014 staan nu 1230 mensen direct op straat, waar zo'n 140 personen nog voorlopig kunnen blijven doorwerken. Het betreft dan mensen binnen de commercie en marketing.