Computers waken mee over de veiligheid van patiënten op de Intensive Care (IC) afdeling van het Lievensberg ziekenhuis. De afdeling werkt sinds kort met een hypermodern computersysteem, dat in nog maar een klein aantal ziekenhuizen in gebruik is. Het systeem houdt de status van de patiënt volledig digitaal bij.
Dit MetaVision Patient Data Management Systeem (PDMS) monitort alles wat tot nu toe op de papieren patiëntenkaarten werd bijgehouden. PDMS is een verzameling van gegevens: onder meer van monitors, beademingsapparatuur, laboratoriumuitslagen, persoonlijke gegevens en medische en verpleegkundige handelingen. Door deze digitale ondersteuning wordt de zorg voor de IC patiënten adequater en efficiënter. Het systeem zorgt voor uniforme verslaglegging en een vermindering van dubbele registraties. De registratie is uitgebreider ook en betrouwbaarder dan op de handmatige wijze.
Intensivist Joanto Leijs, hoofd van de Intensive Care, is verheugd dat het systeem na een proefperiode van ruim een half jaar actief is. “Alle medische en verpleegkundige gegevens komen in een centrale database terecht. Hierdoor is het mogelijk om met het systeem adequate verslagen te maken. Het verslag kan verder met eigen notities worden aangevuld. Bij ieder IC-bed hangt een computer. Daarop is het elektronisch dossier van de patiënt te zien en aan te vullen. Het verhoogt de leesbaarheid en reduceert de foutenkans aanzienlijk.”
Zodra de patiënt is aangemeld voor de IC opname, wordt een IC-bed toegewezen. De volledige medische en verpleegkundige behandelingen worden gepland. De database haalt informatie op vanuit diverse registratiesystemen: elke minuut worden patiëntengegevens verzameld en weergeven. Het systeem bewaakt verder allergieën, medicatiedoses en interacties, tijdsduur, toedieningen, enzovoort. Doordat de informatie beschikbaar is in de juiste lay-out, worden artsen beter geïnformeerd. Een beslissingsondersteunende module biedt slimme waarschuwingen aan als er wijzigingen zijn in de toestand van de patiënt.
Ook het ontslaan van een patiënt wordt digitaal ondersteund. Uit de verzamelde data rolt het complete, digitale ontslagformulier dat indien nodig geprint kan worden. Verplichte velden zorgen ervoor dat de patiënt alleen kan worden ontslagen als alle gegevens juist zijn ingevuld. Het volledige dossier blijft daarna nog 14 dagen integraal in te zien. Daarna wordt het weggeschreven naar een archiefdatabase dat continu te raadplegen blijft.
De zorg voor de patiënt is met dit nieuwe systeem gestroomlijnder. Het is voor alle betrokkenen een veilig gevoel dat alle belangrijke informatie, daar waar dat nodig is, direct beschikbaar is.