De Lage Landen maken zich er al klaar voor. Het is namelijk weer tijd voor de laatste donderdag van januari en dat betekent traditioneel dat in heel Nederland en Vlaanderen de poëzie de ganse dag in het zonnetje gezet wordt.


Het is dus feest voor diegenen die van gedichten houden. Sterker nog, het is een dag om eens stil te staan bij al die mooie werken die in de Nederlandse taal zijn uitgebracht. Wie van een klassieke opleiding genoten heeft, is zeker in contact gekomen met poëzie. Het was vanzelfsprekend dat je verschillende gedichten voor je neus kreeg waarbij je leerde ontdekken dat ze een tijdsbeeld verschaffen. Inzichten, emoties, bevindingen en meningen werden aan het papier toevertrouwd en gaven de lezer zo een beeld op de wereld en tijdperk waarin geleefd werd. Nog meer dan bij proza betekent het elke keer weer dat de lezer zich op een ontdekkingsreis begeeft waarbij dat ene woord de verbinding vormt naar de volgende stap in die reis. Daar waar de ene dichter zich uit in de meest kunstzinnige rijmconstructies, en de meest melodieuze ritmes weet te vinden, daar verkiest een ander de pure kracht van geïsoleerde woorden of zinsdelen die des te harder op je netvlies blijven hangen. Bergen op Zoom kent zo een aantal kanjers. Heeft iemand gehoord van Peter van der Graaf? Hij schreef in 2010 het rapgedicht Fort de Roovere toen Pieter van Vollenhove de restauratiewerken bezocht. Wie de Grote Markt op loopt ontmoet daar Wilhelmus Johannes Maria Antonius Asselbergs, beter bekend onder zijn pseudoniem Anton van Duinkerken. Zo kunnen we nog een aantal bekende namen noemen: Albert Hagenaars, Bert Bevers, de onlangs overleden Frans Mink, Jan Wessendorp en nog veel meer. Albert Hagenaars leerde me dat wat hij meemaakt in zijn leven terugkeert in zijn werk: “Ik ben opgegroeid in Bergen op zoom, een kruispunt van beïnvloeding. Achter Steenbergen vind je het calvinisme van Holland, en hier in Bergen zelf en zuidelijk er van de katholieke invloeden. Dat draag je mee. Bergen op Zoom speelde ook een grote rol in mijn eerste roman ‘Dood tij’. Mijn vrouw komt van Java, daar hebben we ook ons andere huis. Een totaal ander leven, en dat beïnvloedt weer mijn werk”. Zo heeft elke dichter zijn eigen verhaal en motivatie die vorm geven aan de karakteristiek van het werk. Gedichtendag, een mooie gelegenheid weer eens een gedichtenbundel tevoorschijn te halen of te lenen bij de bibliotheek.

Albert Hagenaars – Bevlogen schrijver

Albert is in 1955 te Bergen op Zoom geboren. Inmiddels veel jaren later zijn er talloze bundels en boeken van zijn hand te vinden in de bibliotheken en de boekhandels. Bevlogen schrijver en woordkunstenaar pur sang is hij ook betrokken bij Uitgeverij WEL die zich met name op poëzie richt. Zijn werken zijn inmiddels in veel andere talen uitgebracht, een indicatie dat het eigenlijk over heel de wereld wel goed ontvangen wordt. Albert is kien op zijn vak, schrijft recensies, ademt en beleeft taal in al zijn facetten.