Diagnose en behandeling van slaapapneu is Top Het Lievensberg ziekenhuis is door de Apneuvereniging uitgeroepen tot Topkliniek en bekroond met vier sterren voor de diagnose en behandeling van slaapapneu. De vereniging reikte de sterren deze week uit aan diverse ziekenhuizen en slaapklinieken. De beoordeling vond plaats op basis van een breed patiëntenonderzoek. Ongeveer één op de drie volwassenen heeft een slaapstoornis, waarvan een aantal lijdt aan slaapapneu. Dit is een aandoening waarbij ’s nachts, meerdere keren per uur, de adem stokt. Dat gaat meestal gepaard met snurken. Omdat patiënten onvoldoende uitgerust wakker worden, komen ze vaak via de huisarts bij een medisch specialist terecht. Om te achterhalen of er sprake is van slaapapneu wordt in het ziekenhuis, of soms ook thuis, een slaapregistratie gedaan.  

OSAS

Het Lievensberg ziekenhuis startte in 2009 met een poliklinisch spreekuur voor patiënten met de diagnose Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS). Het stellen van de diagnose vindt plaats op de afdeling longziekten. Dat gebeurt door de longarts, in samenwerking met voornamelijk de kno-artsen en de neurologen. Gemiddeld vinden in het ziekenhuis 500 slaapregistraties per jaar plaats.  

Tevredenheidonderzoek

De ApneuVereniging houdt sinds 2004 jaarlijks een tevredenheidonderzoek onder bijna 4.000 apneupatiënten. De klinieken worden hiervoor beoordeeld op feitelijke prestatie - zoals wacht- en doorlooptijd - en op tevredenheid: wat vond men van de voorlichting en begeleiding. In 2013 reikte de vereniging op basis van de uitkomsten voor de derde keer sterren uit. OSAS-verpleegkundigen Miranda de Klerk en Willemien van de Lest: “In vijf jaar tijd zijn we van nul naar drie en nu naar vier sterren gegaan. We zijn erg blij met deze waardering van onze patiënten.”

Meer informatie over de behandeling van slaapapneu is te vinden op de website van het Lievensberg ziekenhuis: www.lievensbergziekenhuis.nl.