Heel de wereld staat in brand, alle kranten schreeuwen moord en verderf, en de social media staan roodgloeiend. En dat allemaal omdat een klein groepje mensen aanstoot neemt aan het feit dat in Nederland tijdens het ultieme kinderfeest zwart geschminkte mensen aanwezig zijn. 

‘Zwarte Piet verwijst naar de periode van slavernij en het is eigenlijk pure discriminatie.’ Dat is in grote lijnen de stelling van de tegenstanders. Zelfs in de VN wordt een heus onderzoek opgestart. Volgens professor Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties en hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, moet Nederland stoppen met het sinterklaasfeest. Net als overal in Nederland staat ook Bergen op Zoom al in de ijzers om het kinderfeest in volle glorie te beleven. Een rondvraagje over deze kwestie is dan ook van toepassing. Wie anders dan de enige echte Zwarte Piet die jarenlang de trouwe hulp van Sinterklaas was moeten we beslist de vraag voorstellen. Piet Koolen speelde maar liefst 55 jaar de rol van Zwarte Piet en ontving daarvoor de Gouden Staf. ‘Ik vind het allemaal zwaar overdreven. Het is al zo lang een traditie; een traditie waarmee we bezig waren om het op ’t erfgoed te krijgen. Zo maken ze alles kapot. Zwarte Piet is helemaal geen slaaf. Hij behoort gewoon tot het kinderfeest want zonder bestaat er geen Sinterklaas feest.’ Rieny Hagenaars is voorzitter van de stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom en ook hem leg ik de vraag voor hoe om te gaan met Zwarte Piet. ‘Wij respecteren uiteraard ieders mening en standpunt. Discriminatie wordt door onze Stichting niet getolereerd. Naar onze mening heeft Zwarte Piet absoluut niets met discriminatie, racisme, slavernij, kolonialisme of welke argumenten dan ook die worden aangevoerd,  te maken. Zwarte Piet is een mythisch figuur die nu eenmaal zwart of bruin van kleur is. Wij als bestuur zien dan ook geen enkele aanleiding om de gezichtskleur van Zwarte Piet aan te passen.’ Dit jaar zal er in Bergen dus vooralsnog niets veranderen.


Wie is nu die Zwarte Piet, want de kinderen zijn er gek op!

De combinatie van een donkere mens en de rol van bediende of knecht is voor bepaalde mensen een verwijzing naar het tijdperk van slavernij. Daarom ook is het discriminerend. Is een witte bediende die een donkere president bedient dan omgekeerde discriminatie? Trouwens als we naar het verleden kijken was het (zwarte) volk der Moren juist berucht vanwege zijn slavernij. Veelal vanuit de kust werden de vaak Europese landen bezocht waar roof van goederen en mensen gemeengoed was. De mensen waren beducht voor deze notoire slavendrijvers die het vooral op blanke mensen gemunt hadden. De terugtocht ging vaak naar Spanje dat door hen bezet was. Komt hier wellicht de angst vandaan om in een zak naar Spanje gevoerd te worden waarmee men kleine kindertjes bang probeerde te maken om ze zo gedurende het jaar op het rechte pad te houden? De wezenlijke historische angst kan zo getransformeerd zijn naar ons huidige Sinterklaasfeest met al zijn tradities. De huidige Zwarte Piet is kundig en ze hebben elk hun specialisme waar de meeste blanke mensen jaloers op zijn. Ze kunnen dansen en acrobatische toeren uit halen waar wij een puntje aan kunnen zuigen en zijn altijd vrolijk. Dan rest de vraag: ‘Waarom is de rol van Zwarte Piet nu zo discriminerend?’