Door de stad met de blik op vroeger. Dat is precies wat we kunnen verwachten als we met Henk Franken door de Bergse stad lopen.

Hij toont ons immers een venster naar het verleden. Een venster dat ons een kijkje in de horecawereld van vroeger gunt. Allereerst wil ik weten waarom Henk zo geïnteresseerd is in dit onderwerp. ‘Iedereen is wel eens in een café, bar of hotel geweest. Vaak hebben mensen daar vele leuke herinneringen aan. Mij viel lang geleden op dat mensen daar altijd graag op terug kijken, graag over vertellen en het heel vaak erg jammer vinden dat de zaak waar zij altijd kwamen verdwenen en er niets meer van terug te vinden was. Het viel me ook op dat, ondanks dat er over de geschiedenis van Bergen op Zoom al zo veel uit was gezocht, er over het verleden van cafés, barren en/of hotels in onze stad vrijwel niets op papier staat. Dat moest anders vond ik. Het kan niet zo zijn dat hier de geschiedenis volledig van verloren gaat.’ Op zaterdagavond 31 augustus kunnen de mensen in die geschiedenis van de Bergse cafés duiken als Jaap en Els van Tapperij De Kroon een stadswandeling organiseren. Om deel te nemen moet je even contact opnemen met de uitbaters of eens kijken op www.tapperijdekroon.nl voor meer informatie. De tocht begint om 20:00 uur en je kunt je tevoren inschrijven aan de bar. Wat kunnen we zoal verwachten van een dergelijke wandeling? ‘Het is meer een historische kroegentocht. Een wandeling door het centrum waarin heel veel weetjes, feitjes en anekdotes over het verleden van de Bergse horeca tevoorschijn komen. De geschiedenis dus van huidige, maar ook verdwenen cafés, barren en hotels van onze stad in een notendop. Tijdens de wandeling maken we natuurlijk ook een aantal tussenstops in enkele typische Bergse cafés voor een kostelijk gerstenatje, een bakje koffie of om even wat bij te kunnen praten over een (voormalig) cafeetje waar we langs gekomen zijn.’ Henk garandeert dat de deelnemers behoorlijk wat nieuwe wijsheden opdoen.

Bewaren van een stuk Bergse geschiedenis

Als je met Henk Franken in gesprek geraakt blijkt al snel hoe bevlogen hij is. Hij was destijd echt geschokt dat er zoveel Bergse geschiedenis verdwenen was. ‘Al zo’n 20 jaar ben ik bezig met de geschiedenis uit te zoeken. Het kan en mag niet zo zijn dat deze volledig verloren gaat.’ Henk beschikt inmiddels over een berg informatie maar ook over allerlei spullen als bordjes, asbakken, viltjes tot complete uithangborden toe. ‘Het past eigenlijk haast niet meer in mijn huis. Mijn droom is dan ook een ruimte waar ik een soort museumcafé kan inrichten.’ Wie nog spullen voor Henk heeft, of leuke informatie betreffende oude cafeetjes, hotels, of andere horeca, gelieve een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt beslist snel antwoord. Henk blijft continue informatie verzamelen en ook zijn jacht naar attributen blijft voortduren. ‘Ik wil gewoon dat dit stukje historie voor de Bergse gemeenschap behouden blijft.’