Vrijdag 19 november aanstaande kunnen we vanaf 21:00 het eerste glas heffen. De Beaujolais Primeur is fris en fruitig, en het is juist die smaak die hem populair heeft gemaakt
in landen binnen Europa, Azië en Amerika. Maar waarom dan toch die run op die eerste wijn zou je zeggen? Het is eigenlijk begonnen als een klein feestje in de streek waar de wijnranken stonden. De wijn was binnen en de werkers werden beloond met een lekker glaasje wijn. Daarna is het idee ontstaan om dit groter aan te pakken. En dit heeft geresulteerd in een run wie de eerste wijn naar buiten brengt. En waarom niet eigenlijk? De druif die gebruikt wordt doet ons denken aan die mooie zomer die we in Frankrijk of andere zuidelijke streken hebben doorgebracht. En die zomerse gedachten kunnen we wel gebruiken in die nare gure novembertijd. De verkoop is momenteel zo’n 400.000 hl, dat is ongeveer een derde van de totale productie uit die streek. Zelfs de Koningin van Engeland doet aan de rage mee als een onderdaan probeert haar als eerste een flesje aan te bieden. Het is beslist geen straf om een glaasje van deze wijn te heffen. En zeker niet als deze uit de handen komt van De Franse wijnpionier Marcel Lapierre uit de Morgon, Beaujolais. Hij is juist de man die de Franse wijboeren weer het besef bijbracht om pure wijnen te produceren. Dus weg met al die chemische toevoegingen, en zeker de sulfiet die vaak voor de koppijn zorgt naderhand. Lapierre beschreef een goede wijn wel eens als “een ongepasteuriseerde kaas in tegenstelling tot een geïndustrialiseerde”. Het moge duidelijk zijn dat hij een man van puur natuur was. Helaas dat hij onlangs in oktober is gestorven aan kanker, hij heeft veel voor de Franse wijnen betekend. Als we dan toch het glas heffen, dan maar het liefst in gezellige sferen. En daar zorgt chansonnier Paul Hoendelmans op zijn accordeon wel voor. Kortom, het belooft een gezellige avond te worden daar in Het Provoosthuis te Bergen op Zoom. De entree is gratis.