Een bijdrage van Rien van Ginneken - Tegenover mij zitten Saskia, Jurgen en Thomas van Juthosa. Vlamingen pur sang. Al vaker hadden ze mij laten weten graag eens in Holland te exposeren. Juthosa staat voor onze namen zegt Saskia want samen vormen wij een paar fotogekken. Sas verteld vol overgave over wat hun zo fascineert in de fotografie met een dialect waarbij ik goed moet opletten maar het is zo smeuïg dat ik het graag zo laat. Haast iedere week zwermen we uit over geheel België voor foto-shoots en bruiloft reportages. Toch gaat hun voorkeur uit naar vrije opdrachten. In ieder object weten zij de spanning te vinden en dat op de gevoelige plaat vast te leggen. Terwijl Jurgen en Thomas vol op bezig zijn hun expositie op te stellen vertelt Sas dat ze bewust gekozen hebben voor een a4 formaat vanwege lastige ophanging die de gewelvenkelder van IJssalon Emma met zich mee brengt. Er is geen enkele vlakke wand te vinden, vandaar. Ik knik instemmend terwijl ik over haar schouder haar foto maatjes zie zoeken naar een volgende geschikte plaats.

Er wordt een schitterende poster ontvouwd welke bestemd is voor het sandwich bord dat de voorbijganger moet attenderen op hun expo. Hij schijnt een beetje stuk te zijn en met wat improvisatie lukt het om dit euvel te herstellen met ducktape. Intussen vraag ik Sas wat ze eigenlijk over hun grenzen zoeken. Weet je Rien, wij Vlamingen zijn verzot op jullie typisch Hollandse maniertjes. Maniertjes waar wij Vlamingen rode oortjes van krijgen. Zo noemt ze onze directheid een eigenschap die zij moeten ontberen.. Als jullie ja of nee zeggen bedoelen jullie ook ja of nee terwijl bij ons ja vaak voor de beleefdheid wordt gebruikt. Ik zie haar er een beetje bij lachen,ze heeft er zichtbaar plezier in.

Oh ja, je vroeg waarom over de grenzen exposeren? Wij zijn er best trots op om ons te kunnen bogen op een internationaal uitstapje. Het valt ons op dat we zeer gastvrij worden ontvangen in tegenstelling wat ik altijd over Hollanders hoor. Ik heb dit vooroordeel dan ook flink moeten bijstellen.

"Hoe lang gaat jullie expositie duren?"vraag ik, waarop ze zegt dat ze van 1 juli tot 1 september doorlopend te bezoeken is op openingtijden van de ijssalon. Snel voegt ze er aan toe dat er een gastenboek ligt waarin bezoekers een berichtje in achter kunnen laten.

Op zijn Vlaams nemen we met 3 wangzoenen afscheid van elkaar. Juthosa, veel plezier en succes toegewenst. 

Jurgen: http://ju-beth.juthosa.be

Saskia: http://photo-graph.juthosa.be

Thomas: www.pixelgigant.be

IJssalon Emma

Fortuinstraat 7  4611 NM Bergen op Zoom

0164 751 438