Op maandag 22 november 2010 krijgen drie Brabanders in het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch uit handen van Wim van de Donk,

voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokaal 2010 uitgereikt. De drie laureaten zijn: Pien Storm van Leeuwen-Hoogland uit Chaam, Jo Timmermans uit ’s-Hertogenbosch en Theo Wouters uit Etten-Leur. De Brabant Bokaal is een eerbetoon van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant aan personen die zich als vrijwilliger op een inspirerende en meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur.
Pien Storm van Leeuwen-Hoogland

Beeldend kunstenaar en dichteres Pien Storm van Leeuwen-Hoogland kwam in 2000 met het idee van poosplaatsen: plaatsen waar je stilstaat bij poëzie, het landschap en de historie van de plek. Het idee voor de poosplaatsen ontstond toen de Rabobank aan de inwoners van de zuidelijke Baronie een brief stuurde met de vraag of mensen een wereldidee voor de regio hadden. Piens antwoord was: ‘Een wandelpad rond Chaam met op verschillende plekken een gedicht, geïnspireerd door de plek zelf’. Ze kreeg de opdracht om het idee voor het hele werkgebied van de bank uit te werken. Dit resulteerde in een project dat vier jaar zou duren.

Pien Storm van Leeuwen vertelt hierover: “Ik wilde de gedichten deel uit laten maken van de aarde zelf. Daarom koos ik voor onverweerde aarde: arduin en graniet. Op 27 plekken kwamen hardstenen banken, kubussen en zwerfkeien voorzien van een gebeiteld gedicht. Ik ontwierp zelf de banken en zocht geschikte keien. Ik koos zorgvuldig locaties uit die een samenhangend beeld van het grensgebied schetsen. Brabantse dichters gaf ik opdracht om gedichten voor deze plekken te maken. De naam ‘poosplaats’ is een nieuw woord, een combinatie van verpozen, poëzie en plaats. Het roept op om stil te staan bij poëzie, natuur en historie.” 

Inmiddels zijn er meer dan vijftig poosplaatsen in heel Brabant te vinden. Naast poosplaatsen realiseerde Storm van Leeuwen tal van kunstmanifestaties, kunst- en poëzieroutes en ontmoetingen met dichters en kunstenaars in de regio Breda. 

Jo Timmermans

Jo Timmermans zet zich als ‘cultureel entrepreneur’ met grote gedrevenheid in voor cultuur in brede zin, voor de stad ’s-Hertogenbosch en voor het erfgoed van Jeroen Bosch. Met zijn creatieve en enthousiasmerende aanpak wist hij onder andere Het Bossche Prentenmuseum en het Jheronimus Bosch Art Center te realiseren. Van 2003 tot 2010 was Timmermans voorzitter van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Het meest trots is Timmermans op zijn levenswerk, het Jheronimus Bosch Art Center in de voormalige Sint-Jacobskerk in ’s-Hertogenbosch: “Het Jheronimus Bosch Art Center is geen museum, maar een belevingscentrum. Wij willen hiermee een bijdrage leveren aan de bewustwording en het behoud van de erfenis van Jeroen Bosch. Het Jheronimus Bosch Art Center gelooft in een aanpak waarin alle afzonderlijke delen elkaar versterken en waarin de bezoeker op meer manieren kennis kan maken met het werk van Jheronimus Bosch dan alleen te kijken. Wij willen de bezoekers, jong en oud, kunstgeïnteresseerden en passanten, prikkelen om niet alleen te kijken naar de werken van Bosch, maar ook om mee te denken over diens motieven, zijn status als kunstenaar en de plaats die hij in onze stad inneemt. Samen met andere instellingen in de stad organiseren we rondleidingen, lezingen, concerten en activiteiten rondom cultuureducatie.”

Theo Wouters

Of het nu gaat om cabaret, musical, carnaval of big band … de naam Theo Wouters is in West-Brabant een begrip. Wouters is componist, arrangeur en muzikaal leider van diverse muziek- en theatergezelschappen. Met zijn enthousiasme, bezieling en creativiteit brengt hij al veertig jaar amateurmusici op een hoger niveau.

Zijn muzikale loopbaan begon in 1970 bij de Dsjokkies, een bekend orkestje tijdens de carnavalsoptocht, het Muzebal in theater De Nobelaer en het Smartlappenfestival in Etten-Leur. Binnen dit muziekgezelschap maakte hij zich verdienstelijk als animator, arrangeur en muzikaal leider. Daarna volgde theatergroep Max Mini: Wouters verzorgde van 1972 tot 2003 de muzikale begeleiding van de jaarlijkse show en componeerde de muziek bij de teksten.

In 1973 richtte Wouters de legendarische TeeWee’s Big Band op. Wouters vertelt hierover: “We speelden onder andere muziek van Duke Ellington en Count Basie. Met deze band hebben we heel veel concerten geven. En we hebben een mooie traditie in gang gezet: het Nieuwjaarsconcert in De Nobelaer, een gratis concert voor de bevolking van Etten-Leur. In 1992 hebben we de big band opgeheven en hebben we een kleinere big band met vocalisten opgericht: theaterorkest Hoedadso. Het repertoire van Hoedadso varieert van jazz tot musical- en popmuziek.”

Begin dit jaar nam Wouters afscheid als muzikaal leider van Hoedadzo, maar hij is nog steeds actief in diverse orkesten en theatergroepen. Als componist, arrangeur, maar ook als pianist en als zanger. Muziek is volgens Wouters belangrijk voor de ontwikkeling. Daarom verzorgt hij samen met andere organisaties muziekprojecten op scholen. “Mijn doel is steeds om mensen, vooral jonge, enthousiast te maken voor muziek en theater.”

Derde uitreiking van de Brabant Bokaal

De Brabant Bokaal wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt aan drie laureaten. In 2008 ontvingen Ton Biemans, Bert van Leijsen en Frits Speetjens de bokaal. In 2009 waren dit Jac. Biemans, Puck Böhm en Paul Spapens.

*Pien Storm van Leeuwen foto Joyce van Belkom

*Jo Timmermans foto Joep Lennarts

*Theo Wouters foto Jos Lammers