Samen voor een bij-vriendelijk Brabant  Het gaat slecht met de Brabantse bij. Over de hele aardbol sterven bijen in rap tempo.  Bijen bestuiven gewassen en zijn daarmee een belangrijke schakel voor onze natuur én voedselvoorziening. Honing heeft een antibacteriële werking en het gif van bijen wordt zelfs ingezet tegen allerlei kwalen en aandoeningen. Daarmee leveren bijen ook een belangrijke bijdrage aan onze gezondheidszorg.

Eigen provinciale bijenvolken

Daarom steunden alle politici van Provinciale Staten een voorstel waardoor Brabant sinds kort een aantal eigen bijenvolken heeft. Ons eigen provinciale bijenvolk, in de vlindertuin naast het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch, telt maar liefst ruim 40.000 bijen. Statenlid Joyce Kardol (PVV), die het initiatief nam voor het voorstel: “Hiermee dragen we als provincie een steentje bij aan het oplossen van het probleem van de lage bijenstand. Daarnaast roepen we iedereen in Brabant op om ook bij te dragen aan een bijvriendelijk Brabant.”

Draag ook bij!

Imker Joek Henkens gaat het provinciale bijenvolkje onderhouden. Zij heeft jarenlang ervaring met het houden van bijen. “Het is goed om te zien dat er steeds meer aandacht is voor groter wordende bijenprobleem. Wij zijn altijd op zoek naar goede locaties om kasten te plaatsen. Maar niet alleen organisaties, ook iedereen met een tuin kan de Brabantse bijen helpen. Praktische spelregels daarbij: gebruik geen bestrijdingsmiddelen, leg niet te veel tegels aan en plant veel bijvriendelijke bloemen en planten, zoals lavendel, krokussen en fruitbomen.