Maintenance, logistiek en de biobased economy: het zijn de belangrijkste pijlers van de economie in West-Brabant. Maar die economie kan alleen groeien als overheid, onderwijs en ondernemers nog meer de handen ineenslaan. Hoe gaat West-Brabant die samenwerking vormgeven? En wat merkt de gewone burger daarvan? Deze vragen stonden centraal tijdens de dialoogconferentie op 16 mei in Etten-Leur.

Negentien gemeenten spraken samen met vertegenwoordigers van provincie en bedrijfsleven over toekomstige samenwerking. In de eerste helft van dit jaar is voor de vier regio’s in Brabant een dialoogconferentie georganiseerd. Deze bijeenkomsten zijn onderdeel van het project ‘Krachtig bestuur in Brabant’. Doel: de toekomstbestendigheid van gemeenten in Brabant versterken.

Aan de top blijven is niet vanzelfsprekend
West-Brabant heeft de afgelopen twee jaar enorme stappen gemaakt op het gebied van samenwerking”, aldus gedeputeerde Bert Pauli. “Maar het gebied krijgt de komende decennia met flinke uitdagingen te maken: de beroepsbevolking krimpt en de regio vergrijst. Willen we relevant blijven in de wereld dan moeten we nu stappen nemen.” “En wel op de Brabantse manier”, vult burgemeester Peter van der Velden van Breda aan. “Door samen te werken en elkaar iets te gunnen.”

Vijf sterke clusters
Onlangs presenteerde de adviescommissie Krachtig Bestuur het voorlopige advies voor West-Brabant. Een belangrijke aanbeveling was dat de achttien gemeenten in het gebied straks gaan samenwerken in vijf sterke clusters. Commissievoorzitter Helmi Huijbregts benadrukte dat West-Brabant op dit moment kampt met bestuurlijke drukte. “Bij veel besluiten zijn meerdere gemeenten betrokken. Dat vermindert de slagkracht van de regio. Terwijl die slagkracht juist nu erg belangrijk is.”

Over de provinciegrens heen
Anton van Beers, voorzitter van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW), vindt vergaande samenwerking belangrijk. “Want iets iedere keer moeten afstemmen met achttien gemeenten is een enorme klus.” Ook  directeur Willem Sederel van petrochemisch bedrijf SABIC uit Bergen op Zoom benadrukte dat samenwerking hard nodig is om een wereldspeler op het gebied van biobased economy te blijven. “En dat samenwerken houdt niet op bij de provinciegrens. Sterker nog: die samenwerking strekt zich in ons geval uit tot Noord-Frankrijk, Vlaanderen, Zeeland, Limburg en Zuid-Holland.”

Dienstverlening op peil
Dat samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs hard nodig is, daar was iedereen in de zaal het over eens. Maar hoe houd je als dorp je eigen identiteit? En hoe blijf je als politiek dan dicht bij de burger staan? “Gedeputeerde Pauli  benadrukte dat de wereld razendsnel aan het veranderen is. “Daar moeten we nu op inspelen. Want werkgelegenheid, goede scholen, goede voorzieningen, dat is wat de burger bezighoudt. En als we die dienstverlening op peil willen houden, is samenwerking hard nodig. We moeten voorkomen dat we over een aantal jaar zeggen: hadden we toen maar wat gedaan.”