Ik zag het ineens op Facebook voorbij komen: een nieuw Bergs team, en ook nog eens in combinatie met Proefmei. Wat was hier aan de hand? Daar moest ik meer van weten en onmiddellijk stuurde ik dan ook Hans Verdult een berichtje.

Als eerste was ik natuurlijk benieuwd wat die link met Proefmei was. “Waarom Proefmei? We wilden gelijk in the picture staan en opvallen, dus  hebben we ons daarom, met toestemming van Dennis van Tilborg en Ferd Quik, gekoppeld aan dit prachtige culinaire A-evenement dat ook altijd in dezelfde periode als de Roparun plaatsvindt”. Het idee was afkomstig van Monique en Wim Vriens die na jaren fanatiek aanmoedigen de handschoen oppakten om zelf mee te doen. Roparun 2013 was het doel. DCN Diving was bereid de inschrijfkosten van 1.000 Roparun-lootjes voor te schieten. Het teamnummer is 345 geworden. Toen dat eenmaal bekend was ging Monique direct aan het werven. Ik vraag me toch nog af waar Proefmei nog eens om de hoek komt. “Tijdens het Proefmei weekend van 30 mei t/m 2 juni zullen wij met ons team een huldiging krijgen van de Proefmei organisatie. Dit zal plaatsvinden in het Markiezenhof op vrijdagavond 31 mei”. Maar al eerder was de ondersteuning zichtbaar toen een delegatie van het Roparun team Proefmei aanwezig was bij de eerste aspergesteek op 18 april jongstleden. Overigens zijn er al meer acties geweest en staat er nog veel meer op stapel. Tijdens de Roparun zelf wordt er door de buurtjes van de Halsterseweg een heus benefietontbijt georganiseerd. En op vrijdag 24 mei wordt er in zaal d’Honneur een slotfeest georganiseerd waarbij De Walleez en Marijn van Geel geheel belangeloos zullen optreden. Daar wordt dan ook direct een kunstveiling gehouden van diverse kunstenaars die hun persoon werk sponsoren voor het goede doel. Wat me elke keer weer opvalt is de gedrevenheid van de deelnemers. Ik leg dat natuurlijk voor aan Hans, die me aangeeft hoe belangrijk het is: “Want alles doen we ten behoeve van mensen met die vreselijke ziekte: Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. Inmiddels bestaat het team uit 8 lopers, 6 fietsers, 3 busjes met chauffeurs en navigators, een vrachtwagen met chauffeur en navigator van DCN waar slaapcontainers op komen te staan met stapelbedden erin. Deze vrachtwagen zal telkens ergens stil gaan staan zodat de teams kunnen slapen en zichzelf kunnen laten verzorgen. Een cateringteam van 5 mensen, een team fysiotherapeuten en masseurs maken de club compleet. Het team zal aan de start toch wel uit een groep van zo’n 30 mensen bestaan! Wat een debuut.

Goede voorbereiding vereist

Parijs naar Rotterdam is een afstand van zo’n 500 kilometer. Dat vergt behoorlijk wat inspanningen met name van de lopers. Team Roparun Proefmei was dan ook erg blij dat Eric van de Linden gelijk zijn medewerking toezegde. Deze fanatieke looptrainer kan het nieuwe team nog goed helpen in al zijn voorbereidingen. Ze zullen het zeker nodig hebben.