Zondag 5 mei is een speciale dag voor Nederland. Het is de dag dat we stilstaan bij het moment dat Nederland bevrijd werd van de Duitse overheerser. Het was het moment dat het Nederlandse volk de oorlog achter zich wist en zich opmaakte om de zware klus van de wederopbouw aan te gaan.

Op een dag als deze mogen we ons gerust nog eens in de geschiedenis verdiepen. Tussen de 50 en de 70 miljoen mensen hebben hun leven verloren in de Tweede Wereldoorlog. De Canadezen alleen al verloren zo’n 42.000 onderdanen, waarvan tijdens de eerste negen maanden van de bevrijding van Nederland al 7.600 mensen. Voor ons die, gelukkig, deze ontijden niet meegemaakt hebben zijn het onwerkelijke getallen waarbij we ons nauwelijks het leed kunnen voorstellen. Maar praat maar eens met je moeder of je oma, hoor de verhalen hoe ze de schuilkelders bij voorbeeld van het Juvenaat opzochten als er een bombardement dreigde. Beleef hun angstmomenten als ze verwoorden hoe een Duitser op de deur bonsde om het huis te doorzoeken om voedsel. Het is voor ons gemakkelijk de ver van mijn bed show, alsof het niet hier pal voor onze voordeur gebeurde. Het lijkt ook allemaal zo onwezelijk, de feiten haast niet voor te stellen. Kijk eens naar de Zoom, dat iele kleine stroompje water dat ons nauwelijks nog opvalt maar waarvan slechts de naam al ons toch met trots vervult. Je kunt je nu nog nauwelijks voorstellen dat dit beetje water de Canadese opmars richting Halsteren en Steenbergen ophield. Er wordt verhaald dat de Canadezen vrij eenvoudig Bergen op Zoom veroverden op 27 oktober 1944. Echter ze hadden wel drie dagen nodig om de rand van Bergen te bereiken, daarna viel de stad vrij gemakkelijk. Om er direct daarna achter te komen dat de doorsteek naar Steenbergen ernstig belemmerd werd omdat de Duitsers alle bruggen over de Zoom hadden opgeblazen. Het duurde wel tot maandagochtend 02:00 uur voordat de Canadezen het kleine riviertje konden oversteken met hun materieel om Vrederust te bevrijden. Als je nu naar de Zoom kijkt zou je denken dat je met een beetje sprong aan de overkant kunt komen. Dat Steenbergen pas op 4 november bevrijd werd toont ons hoe hard de strijd was en hoeveel ellende de mensen beleefd hebben. Op dezelfde wijze werd de doorgang naar Tholen belemmerd. Het is moeilijk om met zwaar materieel een waterarm over te steken als de brug opgeblazen is. Zo zit heel de regio bomvol verhalen. De mensen die dit allemaal persoonlijk meegemaakt hebben worden steeds schaarser. Maar we mogen hun herinneringen, hun ervaringen en hun verdriet en lijden nooit uit het oog verliezen. Vandaar dat 5 mei de dag is om eens echt stil te staan bij dit trieste stukje geschiedenis opdat we ons goed realiseren dat dit nooit meer mag voorkomen.

Bevrijdingsrit van Bergen naar Zeeland

Het is vrijdag 30 oktober 2009 als zich ruim honderd legervoertuigen verzamelen in de Canadalaan te Bergen op Zoom. Bijzonder fraai gerestaureerde en onderhouden vehikels uit de Tweede Wereldoorlog maakten zich op om dezelfde bevrijdingsrit als destijds te rijden. Jeeps, zware trucks en zelfs een aantal tanks zet zich vervolgens op weg richting Zeeland. Een massaal en indrukwekkend gezicht.