Dinsdag topdag in Bergen op Zoom. Al ruim een half jaar geleden was de actie aangekondigd. 538 voor Warchild zou Bergen op Zoom aan doen.

Dat was zeker de laatste weken te merken aan allerlei acties. Vandaag dinsdag 26 maart moet dan het hoogtepunt worden. Het is rond 06:30 uur als ik bij Tapperij De Kroon binnenloop. Jaap en Els hadden me al verteld dat er vanaf een uur of zes in de ochtend een ontbijt genuttigd kon worden. Tegen betaling van zes euro voor de Warchild actie was het ontbijt uitstekend geregeld door leerlingen van het Zoomvliet. Het was druk, en Els vertelde me dat de 2e sessie van 07:00 uur helemaal uitverkocht was. Na een bak thee tegen de kou toog ik naar De Grote Markt. Daar waren de voorbereidingen voor een lange dag al volop in gang. De Bergse Bakkers hadden een eigen kraam van waaruit ze de mensen van snacks voorzagen. Joyce van Don Camillo bood me een kop koffie aan. Kortom, overal was bedrijvigheid. Rond zeven uur begint de toeloop op de Markt. Vooral jongeren verzamelen zich in groepjes bij de twee podia die aan de kant van de Peperbus en aan de kant van de Teerkamer bevinden. Als Racoon kwart voor 9 uur begint is het al lekker druk. Ze brengen hun nummer ‘oceaan’, … en dat was het weer. Ondertussen hebben zich nu al zo’n 1700 leerlingen op de Grote Markt verzameld. Ze hebben 3.000 € opgehaald. In de ochtend zien we ook de wethouders van der Weegen, Linssen en Coppens op de Grote Markt verschijnen. Tussen elf en twaalf uur loopt het plein echt vol, vooral met jeugdigen. Warchild maakt heel wat los, zeker gezien de enorme bedragen die her en der opgehaald zijn. De Bergse scholen hebben echt hun beste beentje voor gezet. En dan is het nog wachten op Sandra Nieuwland als knaller die laat in de middag optreedt. Voorts was er nog een avondprogramma dat met name de jeugd van Bergen bezig hield.

Onze fotograaf Niels Krebbekx was aanwezig toen Racoon speelde (foto's dragen de naam Niels), terwijl Sonn Franken bij De Kroon op bezoek was en later in de middag kwam kijken hoe Sandra haar nummers bracht.