Vrijdag 15 maart vond de grote finale van DJ en producercontest Beat The DJ plaats. In een goed gevulde Gebouw-T  streden zeven DJ’s en twee producers om de titel van beste DJ en beste producer.

Vanaf januari hebben zes voorrondes plaatsgevonden op lokale locaties in Bergen op Zoom, Halsteren, Sint Annaland, Steenbergen en Woensdrecht. Uit deze voorrondes zijn de DJ finalisten Biebel Base uit Dinteloord, Mr. Leor uit Bergen op Zoom, DJ Ruud uit Sint-Maartensdijk, Sir Haggis uit Rilland, Tim Logic uit Bergen op Zoom en Mara Salva uit Halsteren geselecteerd. Tijdens de laatste producersvoorronde werden hier Lord of Sp33d uit Hoogerheide en Hard_Toch uit Lepelstraat aan toegevoegd. De laatste DJ plek werd opgevuld door middel van een poll op internet, waar op alle publiekswinnaars van de voorrondes gestemd kon worden. DJ-duo Jorik & Martijn uit Halsteren waren de gelukkige winnaars van deze poll.

Na een spannende finale waarin alle deelnemers zich van hun beste kant lieten zien, werd het een lastige taak voor de jury om de winnaar te kiezen. Uiteindelijk kwam de jury, bestaande uit Patrick Burremans (dj/producer Pat B), Etiënne Homs (producer en organisator Stereo Beatz), Erik Scherpenisse (dj en organisator 2K Music) en René Hopmans (organisator Focus Events) tot een besluit. Zij kozen Lord of Sp33d winnaar in de categorie producers. Hij straalde één en al passie uit, en wist daardoor het publiek ondanks de extreme muziek toch te bekoren. Ook door de humor en herkenbare samples maakte hij de muziek toegankelijker voor een algemeen publiek. Sir Haggis werd gekozen tot winnaar in de categorie DJ. Sir Haggis trok gelijk de aandacht door een intro met mash ups en een eigen MC. Hij ging vanaf de 1e minuut op een natuurlijke manier helemaal los achter de decks. Zijn set was erg verrassend door naast zijn dubstep ook heel veel andere invloeden in zijn set te verwerken.

Het publiek verkoos via een mobiel stemsysteem Biebel Base uit Dinteloord als beste DJ. Alle winnaars kregen cheques te besteden bij Bax-Shop.nl.

Juryverslag  

Na 6 spannende voorrondes was het vrijdagavond 15 maart dan eindelijk zover; de finale van Beat the DJ 2013 in Gebouw-T. Om 21.30u was het eerst de beurt aan de producers die beiden bedreven waren in de harde stijlen.

Na de aankondiging van host MC O-Boy was de opening voor de jeugdige Hard-Toch die een opbouwende set neerzette en langzaam het tempo van zijn tracks opvoerde. De sound was goed, vooral de kicks. Ook de samples waren goed in zijn tracks verwerkt. Ten opzichte van de voorronde zat er al iets meer variatie in, maar dit mag nog iets meer. De remake van de track van Elvis zat wel heel goed in elkaar. Er mag nog iets meer gespeeld worden met de percussie, en ook de synths mogen nog iets dikker.

Hard-Toch werd afgelost door de Lord of Sp33d die het tempo meteen opschroefde. Hij straalde één en al passie uit, en weet daardoor het publiek ondanks de extreme muziek toch te bekoren. Ook door de humor en herkenbare samples maakt hij de muziek toegankelijker voor een algemeen publiek. Met zijn ‘Beat the DJ’ intro speelde hij gelijk handig in op de contest en later kwam er zelfs een kerstliedje in speedcore versie voorbij. Het geheel zat strak in elkaar en klonk erg dik. Hij hield variatie in zijn set door de tempowisselingen en toonde aan veel progressie gemaakt te hebben afgelopen jaar.

Na de producers was het gelijk de beurt aan de dj’s, waarbij Jorik & Martijn als eerste hun kunsten mochten vertonen. Ze gingen gelijk sterk van start en zetten een variërende set neer met urban en house invloeden.

Terwijl ze later ook nog een verrassende switch maakten naar de nieuwe hype trap. De jury was positief verrast door de enorme progressie die deze jongens in korte tijd gemaakt hadden. Waar in de voorronde eigenlijk sprake was van 2 losse dj’s die plaatjes draaiden, stond er nu echt een duo en was er ook veel meer interactie met het publiek.

Daarna was het de beurt aan dj Ruud. Hij had gelijk de aandacht door te openen met een reggeatrack en vlamde vanaf de opening door in 4 minuten 5 nummers te draaien. Hij kreeg gelijk de dansvloer mee, wat mede te danken was aan zijn positieve uitstraling. Hij straalde echt plezier uit achter de decks. In het midden van zijn set ging helaas het tempo er iets uit, doordat hij iets te lang bleef hangen in hetzelfde Moombathon tempo. Op het einde schroefde hij alsnog het tempo op om te eindigen met een hardstyletrack. Al met al een gevarieerde set, die straks in elkaar zat.

Sir Haggis trok ook gelijk de aandacht door een intro met mash ups en een eigen MC. Hij ging ook vanaf de 1e minuut op een natuurlijke manier helemaal los achter de decks. Zijn set was erg verrassend door naast zijn dubstep ook heel veel andere invloeden in zijn set te verwerken.

Hoogtepunt was daarbij dance en urban in 1 minuut met o.a. Darude – Sandstorm. Hij legde daarmee risico in zijn set. Het leverde 1 mixfout op, maar in positieve zin vooral heel veel energie. Hij maakte ook een goed gebruik van de controller. Door o.a. een pianomelodie mee te pingelen gaf hij zijn dj-set echt een toegevoegde waarde.

Mr. Leor weet de jury elke keer weer te verrassen door ondanks zijn jeugdigheid telkens weer een volwassen set neer te zetten. Zijn mixen waren super strak, er was duidelijk nagedacht over de opbouw. Hij straalt ook steeds meer zelfvertrouwen uit achter de decks. Wel bleef hij wat voorzichtig en hield de jury het idee dat er nog meer inzit.

Tim Logic had in de voorronde alvast zijn visitekaartje afgegeven en startte ook veelbelovend met een eigen introotje. Ook zijn uitstraling is perfect op het podium. Hij straalt passie uit en weet er altijd een feestje van te maken. Ook zijn goede microfoongebruik draagt daar zeker aan bij. Ondanks dat de house heel commercieel is geworden, weet hij elke keer weer duidelijk te laten zien een eigen stijl te hebben. Zijn opbouw was weer goed, maar het leek wel of het net niet lukte om dezelfde vibe te creëren, waarmee hij in de voorronde de jury overrompelde. Wel was het einde sterk met een verrassende hardstyletrack. Tim gaf zeker zijn visitekaartje weer af, maar er lijkt nog veel meer in te zitten!

Daarna werd het tempo wat verder opgevoerd door Biebel Base. Met zijn hardstylesound schudde hij het publiek weer even wakker. Zijn MC droeg daar zeker ook aan bij. Hij zette een goede, opbouwende set neer en mixte foutloos. Door zijn uitstraling maakt hij er ook een hele show van. Ook straalt hij positiviteit, zelfverzekerdheid en rust uit door los te gaan met de voorgaande dj en een fotootje te nemen met de dj na hem. Wel had hij misschien iets meer risico in zijn set mogen nemen, maar anderzijds gezien was hij op geen enkel foutje te betrappen.

De laatste dj van de avond was Mara Salva. Hij leek het publiek goed aan te voelen door na het stevige einde van Biebel Base te openen met een euforische hardstyletrack. Helaas was er na een minuutje een kleine technische storing waardoor het geluid even wegviel. Mara Salva was daardoor zichtbaar van slag, waardoor hij de rest van zijn set niet meer helemaal in zijn ritme kwam en de zelfverzekerdheid miste om zich echt te onderscheiden. Hij zette een degelijke set neer en bleef wel positiviteit uitstralen. Ook hij is een jongen die heel energiek is en echt plezier uitstraalt achter de decks.

Na het juryberaad, dat deze keer naast Patrick Burremans (dj/ producer Pat B), Etienne Homs (producer/organisator Stereo Beatz en Erik Scherpenisse (dj/organisator 2K Music) bestond uit gast jurylid Rene Hopmans (organisator Focus Events) was dan eindelijk het moment zover dat de winnaars van Beat the DJ 2013 bekend gemaakt werden.

De publieksprijs ging naar Biebel Base. De juryprijs voor de producers was een prooi voor de Lord of Sp33d, terwijl Sir Haggis aan de haal ging met de juryprijs voor beste dj. Alle winnaars ontvingen een cheque van Bax-shop.nl.

De jury en het productieteam van Beat the wil alle finalisten en overige deelnemers danken voor hun deelname. En we wensen iedereen uiteraard heel veel succes!