De bouw van het nieuwe ketelhuis van Essent in het plan ScheldeVesting is gestart. Wethouder Ton Linssen van de gemeente Bergen op Zoom en projectmanager Marcel Wever van Essent gaven woensdag 24 oktober het officiële sein start bouw.  Het ketelhuis aan de Calandweg is het eerste nieuwe bouwwerk in ScheldeVesting en heeft een bijzondere uitstraling. In maart 2013 moet het operationeel zijn. Het huidige ketelhuis van Essent staat op het voormalige Nedalcoterrein en maakt plaats voor woningbouw in het deelplan Nieuwe Vesting.  

Wethouder Ton Linssen: “Dit ketelhuis is niet alleen een nieuwe energiebron voor Bergen op Zoom. Het is ook een bron van energie die bijdraagt aan het succes van ScheldeVesting.” Het nieuwe ketelhuis verrijst aan de Calandweg en kan zo’n 2.000 woningen en andere panden van verwarming en warm water voorzien. Hieronder vallen zowel de bestaande ‘klanten’, waaronder woningen aan de Rijtuigweg en een aantal gemeentelijke panden, als de woningen die in Nieuwe Vesting komen. Daarnaast is er nog mogelijkheid tot uitbreiding in de toekomst. Zeventig procent van de in het ketelhuis geproduceerde warmte wordt duurzaam opgewekt.

Projectmanager Marcel Wever: “De gemeente Bergen op Zoom en Essent hechten waarde aan investeringen in duurzame initiatieven. De groene ambities van Essent sluiten naadloos aan op de groene ambities van ScheldeVesting.”

Een blikvanger in ScheldeVesting, het nieuwe ketelhuis. Het ontwerp is van Bonnema Architecten en refereert aan een ‘standaard’ energiecentrale. Het bijzondere bouwwerk wordt uitgevoerd in cortenstaal, dat een roestbruine kleur heeft. Samen met de nieuwe brandweerkazerne, waarvan de bouw ook dit najaar start, vormt het ketelhuis een visitekaartje van dit deel van ScheldeVesting.