Iets nieuws voor Bergen. Als ik tegenover Adriaan van den Hoek en Fred de Ron zit bespeur ik direct het enthousiasme dat ten grondslag ligt aan dit evenement. En het tweetal bewijst maar eens te meer dat er nog steeds ruimte is in Bergen op Zoom als het gaat om dergelijke initiatieven.


IJssalon Emma is te vinden in de Fortuinstraat. Adriaan van den Hoek is de ijsmaker die zeven dagen in de week in de weer is met het bereiden van zijn producten. Maar bovenal is Adriaan muziekliefhebber. Zijn zaak biedt bovendien een prachtige gezellige kelder, compleet met open haard. “Ik zou wel eens iets willen doen met jazz in die kelder”, bedacht hij op enig moment. ‘Picture yourself’ in dit plaatje ook Fred de Ron, rasmuzikant in hart en nieren, en er moet wel iets unieks ontstaan. “Die kelder heeft zo’n echte gezellige jazz sfeer. Het is alsof je in een ouderwetse jazz club bent”, aldus Fred. Een optreden in de kelder was dan ook snel geregeld. Maar de twee waren al snel creatief verder aan het denken. Wat als je nu eens regelmatig een optreden organiseert, waarbij in principe een basisband de kern vormt, maar waar je telkens een gastartiest uitnodigt? En wat nu als je die gastartiest vraagt om zelf een opvolger voor het volgende kelderconcert uit te nodigen? Zodat je als het ware als gastartiest telkens het stokje doorgeeft aan je ‘opvolger’. Een naam als Jazztafette voor een dergelijk evenement ligt dan natuurlijk voor de hand. Elke koopzondag kunnen de liefhebbers zich om 15:00 uur melden om zich tot 17:30 uur te laven aan de meest uiteenlopende jazzmuziek. “Alles moet kunnen, dus in principe ook de verschillende instrumenten die je voorgeschoteld krijgt”, aldus Fred. Zo kan de gastartiest de ene keer een saxofonist zijn, terwijl de volgende keer een gitarist de hoofdrol vertolkt. “De voorwaarde die we stellen is dat mensen wel een hele middag het publiek moeten kunnen boeien. Ze moeten dus zeker over de nodige kwaliteiten beschikken”, vervolgt Fred. Ook hebben de mannen het over speciale thema uitvoeringen. “Ik zie het al voor me”, vertelt Adriaan, “Kaarsjes aan, een aangeklede kerstboom, en de open haard die brandt”. Aangezien er veelal geen repetitie aan vooraf gaat, en men slechts even tevoren het repertoire deelt, heeft het geheel ook het karakter van een jam sessie. Maar dan wel een met klasse muzikanten, en dat past precies weer in de sfeer van de Jazz, aldus Fred.

7 oktober aanstaande: Maarten Stalpers en Jeroen Borghouts

Toen Jeroen gevraagd werd om mee te doen was hij direct enorm enthousiast. Helaas was hij in september verhinderd. Maar in oktober had hij wel tijd. Zondag 7 oktober wordt hij vergezeld door Maarten Stalpers; een combinatie die niet onbekend is in Bergen op Zoom. Deze zondag is een mooi voorbeeld voor de prachtige zondagmiddagen die Jazztafette voor ons in petto heeft.