Het was in Nederland al weer de de zevende Record Store Day; een dag dat wereldwijd extra aandacht is voor de platenspeciaalzaak.

 

De dag wordt normaliter gevierd met speciale optredens van artiesten in diezelfde latenzaken en waarbij de bezoeker op jacht kan naar speciale edities van platen en CD’s.

Vinyl is eigenlijk nooit echt weg geweest maar je mag gerust zeggen dat deze muziekdrager weer sterk in opmars is. Je zag dan ook zeker op deze Record Store Day de bezoeker azen op die oude LP’s en singles. Wie nog een oude platenspeler heeft is gelukkig, maar er zijn er tegenwoordig weer te koop die jouw LP direct op kunnen zetten naar een digitale vorm.

Traditioneel biedt een Record Store Day optredens van diverse artiesten. Dat geeft de platenspeciaalzaken juist dat extra beetje meer aantrekkingskracht voor het publiek die dit soort gratis mini concerten heel goed weet te appreciëren. En dan ben je al vroeg in de platenwinkel om je favoriete artiest van dichtbij te kunnen zien.

Hele gezinnen werden meegesleept door vaders of moeders. Je zag ze een goed plaatsje bemachtigen en zichtbaar genieten. Ook de kleintjes waren vol aandacht en wisten dat best een half uur vol te houden terwijl moeder haar idool probeerde vast te leggen met haar mobiel. Je zag dus her en der heel wat telefoontjes in de camera modus.

Danny Vera ging al vroeg in de ochtend los, het was amper 11:00 uur toen hij z’n eerste nummer bracht. Tussendoor wist hij zijn publiek met verhaaltjes en kwinkslagen te boeien en aan het lachen te brengen. Deze entertainer pur sang is reuze populair en bleek wel toen de Waterput al ver voor zijn optreden bomvol mensen was.

Die hard muziekliefhebbers hadden al vroeg ene best plekje bemachtigd. Als je Harrij-Stekel van der Burg heet kom je dubbel aan je trekken als je van goede muziek mag genieten en ook de kans krijgt om de beste plaatjes te schieten. Zo zag je deze ochtend meer mensen met camera’s en lange lenzen hun ‘ding’ doen.

De zaak stond helemaal vol en nadat Danny Vera zijn laatste nummer had gebracht klonk een massaal applaus. De rasartiest had nog wel wat nummers willen brengen maar de volgende muzikale verrassing stond al klaar en Danny zelf moest nog naar Record Store Optredens in Tilburg en Utrecht. Ook zijn dag was helemaal gevuld net als die van de Waterput.

“Ok, ik heb nog een half uurtje voor wie nog even hoi wil zeggen of zo.” Lachte Danny Vera en begaf zich achter de toonbank van de platenzaak. Zo vormde zich een hele rij van publiek die hem nog een handje wilde schudden, hem wilden laten weten hoe ze genoten hadden of mensen die nog even een handtekening wilden scoren.

Dan was het weer tijd om de juiste koopjes of de juiste vangsten te scoren. Want alhoewel Gilly Verrest de hele dag vol had geboekt met allerlei toffe artiesten, veel mensen kwamen toch ook vooral om muziek van hun gading te zoeken. Misschien vonden ze vandaag wel dat ene CeeDeetje waar ze al jaren naar zochten of die ene bijzondere uitvoering die zo zeldzaam was.