Let op! Het wordt een bijzonder concert dat clavecinist en dirigent Karel Smagge op 24 april geeft in d’Engelenburgh.

 

De internationaal vermaarde Smagge neemt de bezoekers mee op reis aan de hand van oude instrumenten. Blikvanger daarbij is de clavecimbel die nog door zijn vader is gebouwd en waarop hij stukken speelt van Italiaanse componisten rondom Frescobaldi  en Engelse componisten rondom Byrd en Gibbons.

De sopraan Ellen Deelen zingt enkele liederen uit de tijd van Byrd.

Concerten op clavecimbel zijn bijzonder, niet alleen vanwege de klank, maar ook vanwege het instrument zelf. Het bespelen ervan is onvergelijkbaar met dat van een piano, terwijl het ogenschijnlijk identieke instrumenten zijn. Karel vertelt er uitgebreid over waardoor de luisteraars op details letten die ze doorgaans missen.

Daarnaast brengt Smagge diverse andere instrumenten mee aan de hand waarvan hij vertelt over de muziekgeschiedenis.

 

Karel Smagge

Karel Smagge, die tijdens zijn studietijd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag les kreeg van onder anderen Frans Brüggen, Ton Koopman en de onlangs overleden Nicolaus Harnoncourt, werd al op twaalfjarige leeftijd organist van de Quirinuskerk te Halsteren. Daarna volgde hij Daan Manneke op in de NH Kerk te Bergen op Zoom.

Van 1973 tot 1981 doceerde hij muziek in het middelbaar onderwijs en was hij docent muziekgeschiedenis aan de Tiele Academie.

 

Karel is dirigent van diverse koren alsmede het Glymes-consort te Bergen op Zoom en het Barokorkest van het Muzisch Centrum van de TU Delft.

Hij organiseerde de serie Prinsenhof-concerten in Delft, de Hofconcerten in het Markiezenhof Bergen op Zoom en met Chelys Impresariaat de serie Brabantse Wal Concerten.

 

Als solist, begeleider of dirigent werkte hij samen met bekende (internationale) ensembles in concerten en opnames voor grammofoonplaten, cd’s en voor radiostations in heel West-Europa en Thailand. Ook speelde hij in festivals in diverse europese landen.

Karel dirigeerde opera’s en missen van o.a. Monteverdi, Purcell, Bach, Schütz, Britten, Scarlatti,  Haydn en Mozart en motetten en wereldlijke werken van de Middeleeuwen tot nu.

 

reserveren

 

Het concert in d’Engelenburgh op 24 april begint om 14.15 uur. De toegang bedraagt € 12,50 inclusief koffie en taart. Reserveren is noodzakelijk: 06-8357 2448 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.