Het was de 40e editie van het Jazzfestival en de organisatie had er alles aan gedaan om een beregezellig en kwalitatiefrijk programma weg te zetten.

Al op de vrijdag hadden de weergoden niet veel op met de organisatie. Het Beursplein was daar de dupe van. Maar met een geweldige act als Kovacs had je een geweldige topper op De Grote Markt. Het jazzfestival was dus goed ingezet. De zaterdag dreigde te verdrinken in regen, de ochtend bood luchten van het slechtste soort. Maar zie daar, de middag begroette de zon en daarmee het begin van een fantastische dag.

Een prachtige futuristische tent sierde de Grote Markt. Het was de locatie waar het gehele weekend de prachtigste acts te zien waren. Het was licht en de ambiance vloeide voort vanuit de tent naar de vele drukbezette terrasjes en andersom. Het was een geniale vondst van de organisatie want deze tent voelde absoluut niet aan als een eilandje op zich.

Het Bill Bounders Orchestra wist het publiek helemaal voor zich te winnen. Een dergelijk groot orkest met de speelse klanken van de jazzmuziek vormt altijd al een trekker van jewelste en dat was zeker te merken op deze zaterdagmiddag.

 

Jong en oud hadden het prima naar hun zin. Terwijl de ouders in de tent aan het genieten waren, speelden de jongsten onder het publiek zowel buiten als binnen. De grote tent was van drie kanten open dus de kleintjes konden verstoppertje spelen zonder dat ze hun ouders helemaal uit het oog verloren.

 

Waar vrijdagavond nog een groot deel van het programma was geschrapt wegens de slechte weersvoorspellingen, daar baadde het Beursplein op zaterdag in de zon en de aandacht van het in grote getale opgekomen publiek. Het programma had al veel voorspeld en dat wilde het publiek weten ook.

 

Het Beursplein had op zaterdag een ware topper: Ara’s Circle. Heerlijke tropische Zuid Amerikaanse klanken vermengd met de jazz brachten het publiek in vervoering. Het was fris, vrolijk en bracht een nieuwe dimensie aan muziek die in het Bergse festival al lang heel uitgebreid vanuit veel stromingen te horen is: de Jazz muziek.

 

Haar naam is Maria Fernandez Alvarez en zij neemt de vocalen waar binnen de band Ara’s Circle. Haar stem is net zo exotisch als haar voorkomen en het publiek smulde van het optreden. Al in 2010 verdiende zij een eerste prijs ‘Prix de Port’ in Rotterdam en afgelopen zaterdag kon het Bergse publiek horen waarom juist zij en haar band zo speciaal zijn.

 

Raoul Garcia Vao is een begenadigd trompettist. Ik vroeg hem hoe hij het vond om te spelen met een band als Ara’s Circle. “Ik ben geen vast lid, maar wel een soort vaste invaller. Het is tof om met deze band te spelen want het zit boordevol talent en die Zuid-Amerikaanse klanken verweven met de jazzmuziek maakt het geheel zo bijzonder.”

 

Terwijl de ene act in actie was bereidde de andere zich voor op het terras. Ivo Stuivenberg en Angelique de Groot maakten zich op voor hun optreden later die avond. Dit duo weet elke keer weer het publiek te raken met het virtuoze pianospel van Ivo en de fijne stem van Angelique. Ze nemen het publiek mee op een reis die je kippenvel bezorgt.

 

Het Beurspleintje plofte weer haast uit de voegen. In de middag was er geen vrij stoeltje meer te bekennen en het publiek genoot zichtbaar van het lekkere zonnetje en de supergezellige sfeer die het 40e Jazzfestival hen bood.

 

 

Chris Chapel en dochter Edith zijn er altijd bij als de stad iets gezelligs te bieden heeft. “Sonn, met zulke dagen kun je toch niet thuis blijven? Je moet echt gewoon  de stad in hoor.”

 

JazzBoz is gezegend met een hele schare vrijwilligers. Je kunt ze deze dagen herkennen aan de shorts die ze dragen en waar prominent het logo van JazzBoz op prijkt. Het zijn met name deze vrijwilligers die het festijn uitbouwen tot wat het nu is. De 40e editie was er dan ook weer eentje om in te lijsten.