Veel nieuws dat is wat Kees Spikker ons al toezegde... 

PROJECT DIALOOG IN HET DUISTER

 

De stichting WéViGé ( Welzijn Visueel Gehandicapten) heeft een project ontwikkeld waarbij leerlingen van het basis en voortgezet onderwijs kunnen ervaren hoe het is om te leven en functioneren als men niets of bijna niets kan zien.

 

Op 12 december 2014 was er een pilot op basisschool De krabbekooi in Bergen op Zoom.

In de ochtend werd de gymzaal door de vrijwilligers van WéViGé omgebouwd tot een parcours met obstakels.

De leerlingen van groep4 gingen in twee groepen  aan het werk. De eerste ging het parcours lopen met behulp van een taststok.

Om het realistisch te maken kregen zij een afgeplakte bril op.

 

De tweede groep, van 12 leerlingen, konden ervaren wat er mogelijk is met hulpmiddelen.

Ciska Dons en Kees Spikker demonstreerden de diverse mogelijkheden en lieten de kinderen zelf aan de slag gaan met een indicator die geeft aan wanneer een kopje bijna vol is, laptop met spraak, Daisyspeler om boeken te lezen, leespen om producten te herkennen en tot slot gingen de kinderen aan de slag met het brailleschrift.

Reactie/vragen:

“Hoe zijn jullie blind geworden”? Toon van de kermis “Durven jullie in kermisattracties, kunt u de deurkruk vinden om naar buiten te gaan, wilt u niet liever doof zijn, de laptop van Kees is wel vet en  hoe kijkt u TV”?.

Heel bijzonder was de ervaring met de braille landkaarten van Nederland en Europa. De Turkse, Marokkaanse en Poolse kinderen wisten perfect hun land aan te wijzen, alhoewel zij pas in groep 5 aardrijkskunde krijgen volgens juf Petra.

 

Ciska en Ik hebben er een warm gevoel aan over gehouden en ons gesterkt in de overtuiging dat dit project verder moet worden uitgerold op de diverse scholen.

Wel moet er dan het nodige materiaal worden aangeschaft, inmiddels heeft Pearle 20 brillen beschikbaar gesteld.

De ABBO scholen willen dit wel oppakken nu nog de LPS scholen.


DE STICHTING WÉVIGÉ IS ER VOOR U !

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met een visuele beperking.

Dit is ingrijpend en beperkt het zelfstandig functioneren.

De stichting WéViGé begeleidt een ieder die met deze beperking te maken krijgt en wijst hen op de mogelijkheden die er zijn.

Dit speciaal in het werkgebied West Brabant en Tholen.

 

Projecten van de stichting Welzijn Visueel Gehandicapten

 

Voorlichting: Het geven van lezingen voor diverse groepen en via onze website, www.wevige.nl en www.facebook.com/wevige

Netwerk: Voor blinde en slechtziende ouderen dat wij in maart 1996 gestart zijn en welk in een grote behoefte  voorziet.

De bijeenkomsten vinden steeds plaats op donderdagmiddag (tijdens de oneven weken)  in het ouderen steunpunt Zonneplein 63 in Bergen op Zoom en zijn gratis toegankelijk voor senioren met een visuele beperking uit de regio West Brabant en Tholen.

Er zijn aangepaste materialen aanwezig en er worden themamiddagen gehouden.

Ook is er jaarlijks een Kerst - en Paas Inn.

Zwemmen: Wekelijks, op de woensdagavond, wordt in zwembad De Schelp in het doelgroepenbad een uurtje gezwommen, dit is een van de weinige mogelijkheden om te recreëren.

 

Engelse les: Er worden lessen conversatie Engels georganiseerd in Bergen op Zoom en Breda, zodat men gesprekken op bijvoorbeeld de televisie kan volgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de stichting WéViGé, telefoon 0164234156 of 0164237325 e mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.