‘Smart in het Bergse hart’, zo heette het korenfestival op het Beursplein te Bergen op Zoom dat Smartlappenkoor ‘VanLieverlee’ al weer voor de vijfde keer organiseerde. Het bood precies wat de titel al beloofde: veel smartlappen uit volle borst door koren gezongen. Zelfs al had je als koor even pauze en was het de beurt aan een ander, alle liedjes zo wel gekend dus zong iedereen uit volle borst mee. Het Koor van Tante Door, PopKoor Rise & Shine, VanLieverlee zelf en Shantykoor Neptunus waren de groepen die een hele middag het publiek onderhielden.

Het Beurspleintje heet het gezelligste plein van Bergen op Zoom te zijn en gecombineerd met al die enthousiaste koren werd dat gezellige plaatje helemaal compleet. Mensen stonden op om samen spontaan een dansje te doen op de deinende klanken van weer ene prachtige smartlap. 

De mannen van VanLieverlee herken je aan hun lichtgele bloezen, maar het zijn de dames die de show stelen met hun prachtige glinsterende paarsblauwe jurken; de glamour springt er gewoon af. En wat doe je als je even pauze hebt? Je keuvelt lekker verder met je medekoorleden aan een tafeltje op het terras.

Het mooie van zo’n middag is dat niet alleen de koren enthousiast zijn, ook het publiek kan er wat van. Hop, op de beentjes, bij elkaar onder de arm, en de liedjes uit volle borst meezingende deinde het volledige plein van links naar rechts op de klanken van de koren.

Het Koor van Tante Door bestaat sinds oktober 2000 maar kan nog steeds mannen gebruiken. Tenminste, zo werd duidelijk door de affiches die de dames met zich meedroegen:”Mannen gezocht”. Dus iedereen die graag gemengde levensliederen zingt, en met ene vrolijk gezelschap op stap wil,.. meld je aan! Zie de facebook pagina   https://www.facebook.com/pages/t-Koor-van-Tante-Door

Opvallend is wel dat de koren voornamelijk mensen van 45 en ouder trekken. Dat betreft dan de meer traditionele koren die shanty’s, levensliederen of smartlappen brengen. Er is echter een trend dat koren ook steeds meer popmuziek gaan zingen, en dan zie dat ook jongere mensen graag in zo’n koor meezingen.

Het weer was de hele middag dreigend en dus had iedereen ook wel een jas meegenomen. Maar de ervaring van eerdere edities, behoorlijk wat plensbuien, werd niet meegenomen op afgelopen zaterdag. Pas toen de laatste klanken van alle koren tezamen wegebden, meldden de eerste regendruppels zich pas.

De tijd dat koren alleen maar stemmen bevatten ligt al weer een poos achter ons. Deze ervaren koren zorgen voor eigen begeleiding in de vorm van gitaren en accordeons. Veelal staan er ook complete zanginstallaties klaar zodat het publiek in van elke noot kan genieten, zoals trouwens ook alle leden van de koren een hele middag genoten van het VanLieverlee spektakel: ‘Smart in het Bergse Hart’.

Na het festival bleef het nog lang gezellig in de cafeekes op het Beursplein. In De Markies was het bomvol, en regelmatig barstten de koren nog spontaan uit in gezang begeleid door een accordeon.