Page 17 - Over Berrege gesproken
P. 17

Henk Franken
















        Opgegroeid in de Bergse wijk Het Fort en de buurt de Jordaan, heb ik als jongste uit een gezin met acht kinderen een geweldige jeugd gehad. Ondanks
        dat we het thuis financieel niet al te breed hadden, heb ik dankzij mijn ouders en broers en zussen toch heel veel beleefd. Allerlei uitstapjes en
        toertochtjes werden met grote regelmaat gemaakt. Met grote regelmaat werden ook de grote schare aan ooms en tantes bezocht. Met vriendjes waren

        we overal te vinden; van Het Fort, De Jordaan en de wijk De Zeekant, naar de Kijk in de Pot, over het Scheldestrand tot en met De Kraaijenberg en
        daartussen ook nog De Augustapolder.


        Toen ik wat verder opgroeide stak mijn vader mij aan met de interesse in de geschiedenis van Bergen op Zoom. Wat hij wist te vertellen over de ‘tijd

        van toen’, uit ‘opa’s en opoe’s tijd’ vond ik nergens terug in ‘de boeken’ over deze stad die ik toen verslond uit de bibliotheek. Het maakte mij
        nieuwsgierig en ik ging me daar dan ook nog meer in verdiepen.


        Toen ik dan ook jaren later begon met het verzamelen van Bergse Vastenavond Spulletjes en me al snel richtte op de Leut Neut Bonnen wilde ik weten

        welke geschiedenis achter dit systeem stak. Welke cafés er in de loop der tijd hier allemaal aan mee hadden gedaan, wie er met dat systeem begonnen
        waren. Een zoektocht begon en deze mondde uit in een onderzoek naar de geschiedenis van de horeca in Bergen op Zoom. Een onderzoek waarvan ik
        toen, in 1995, niet wist waar het mij naartoe zou leiden. Een onderzoek door allerlei verschillende archieven, langs vele bronnen op internet en langs
        vele mensen die van alles wilden delen, een onderzoek die nu al (anno 2023) bijna dertig jaar voortduurt en nog steeds niet klaar is.
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22