Gemeentes ondertekenen Regionaal Afval Preventieakkoord in aanloop naar Zero Waste Week

 

Gemeentes ondertekenen Regionaal Afval Preventieakkoord in aanloop naar Zero Waste Week

Bergen op Zoom, 12 december 2023  

Op woensdag 20 december komen de wethouders van de gemeentes Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht in het Huis van Roosendaal samen om het Regionaal Afval Preventieakkoord te ondertekenen. Netwerkorganisatie Samen in de Regio initieert deze afspraak over de gezamenlijke inzet om afval te voorkomen en verspilling tegen te gaan.

Namens de gemeente Bergen op Zoom ondertekende Hans Peter Verroen dit akkoord al eerder, tijdens het 12,5-jarig bestaan van de omgevingsbewuste netwerkorganisatie. Nu zetten ook de andere verantwoordelijke wethouders tijdens deze speciale bijeenkomst hun handtekening. Hiermee wordt duidelijk dat de vier gemeentes collectief willen strijden voor een schone en prettige leefomgeving, met minder afval.

Zero Waste Week

Het Regionaal Afval Preventieakkoord leidde tevens tot het initiatief om in maart 2024 een Zero Waste Week te organiseren in de betrokken gemeentes. Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, klimaatburgemeester van de gemeente Breda en geboren te Bergen op Zoom, zal ook aanwezig zijn. 

De Zero Waste Week vindt plaats in week van 24 tot en met 30 maart 2024 en zal in alle vier de gemeentes worden uitgevoerd met lokale organisaties. Zero Waste Nederland verzorgt de organisatie van het evenement. 

Vier het samen

Pals: “Zero Waste Week is een meerdaags festival op het gebied van verspillingsvrij en afvalvrij leven en ondernemen. Tijdens de Zero Waste Week laten we inwoners, bedrijven en organisaties kennismaken met de afvalvrije leefstijl en laten we zien hoe leuk en gemakkelijk leven met minder afval en zonder verspilling is. En je bespaart er ook nog eens veel geld mee. Het allerleukste is nog wel om binnen te kunnen kijken bij toffe ondernemers in de regio die nú al het goede voorbeeld geven. Het wordt een verrassende week, op plekken waar je niet zo snel komt. Kom langs en doe ook mee. Ontdek het samen in de regio!”

Voorbeelden van activiteiten

Tijdens deze week zullen in de vier gemeenten diverse activiteiten worden georganiseerd om mensen bijzondere ervaringen, nieuwe vaardigheden en verrijkende inspiratie te laten opdoen, om zodoende geen of minder afval te produceren. De initiatieven zijn gericht op verschillende thema’s als kleding, voeding, spullen en ambachten. Enkele voorbeelden zijn het deelnemen aan een wandel- of fiets tour om afvalvrij boodschappen te doen, een toffe kledingruil, een timmerworkshop met gebruikt hout, een workshop zelf shampoo maken of een workshop wecken. Er is voor iedereen wat.

Vermindering van milieu-impact

Elisah Pals legt uit wat het doel van de Zero Waste Week is: “Het uiteindelijke doel is het leven fijner en leuker maken, met minder afval en verspilling. Dat is vóór iedereen beter. Voor de inwoners natuurlijk, maar ook voor de aarde. Dat kan op zo veel inspirerende manieren. Wij willen mensen leren goed om te gaan met de spullen die ze hebben gekocht, bijvoorbeeld door ze deze te leren repareren. Ook willen we verpakkingen tegengaan, door dingen zelf te maken of lokaal te kopen. We stimuleren lokaal ondernemerschap en ambachten. Alles met aandacht en waardering voor spullen en elkaar. Samen leidt dat tot een drastische vermindering van afval, verspilling en milieu-impact. En uiteindelijk leeft het ook lekkerder, zonder troep!”