In een bomvolle Hofzaal werden de winnaars bekendgemaakt van de Juniorprijs der Markiezen. 

De hoofdprijs is een historische beloonspenning uit 1622, waarvan het originele in het museum te zien is. Daarnaast zijn er een tweede en twee derde prijzen plus een publieksprijs uitgereikt.  

Cultuurgedeputeerde van Noord Brabant Henry Swinkels had de eer om de winnaars bekend te maken. . 

 

De Juniorprijs wordt alweer voor de vijfde keer georganiseerd. Het thema van de jubileumeditie is ‘Open your mind, it’s all in there’. De juniorprijs is een initiatief van de stichting Vrienden van het Markiezenhof. Uiteenlopende kunstuitingen hebben hun plekje in het Markiezenhof gekregen. Dat varieert van schilderijen en ruimtelijk werk tot dans en film. Dit keer doet zelfs een hele klas mee, de internationale schakelklas ISK. Hun verhaal is vastgelegd op film.

De finalisten zijn van het Roncalli, Jan Tinbergencollege uit Roosendaal, het CKB en het Mollerlyceum. 

Een deskundige jury heeft de kunstwerken beoordeeld. De werken moesten aan 3 criteria voldoen; originaliteit, sluit het aan bij het thema, kwaliteit en past het in een museum. De publieksprijs ging naar de Internationale schakelklas ISK met hun film Actie-Taxi. De aanmoedigingsprijs uitgereikt door de voorzitter van Kiwanis ging naar Regenboogfantasie van Madelief, Floor en Nick van Pomona. Kiwanis is sinds dit jaar sponsor van de Juniorprijs. De derde prijs was voor Lost in mind van Max, Rick, Boas Jasper en Inge van het Mollerlyceum en voor Stijn Franken met zijn filmpje How doe you feel, (Jongerenatelier CKB). 

 

De tweede prijs ging naar Anouk Jongenelen van het Jan Tinbergencollege uit Roosendaal met Open your memories. Een groot oog met in de pupil een filmpje met herinneringen. 

De beloonspenning ging naar Stuurloos van Laura Fasseur van het Roncalli.Een animatie over positieve en negatieve gedachten. Ze kon de prijs niet in ontvangst nemen omdat ze met haar klas in Parijs is. Via facetime werd ze gefeliciteerd door de gedeputeerde.

De kunstwerken zijn nog tot 4 juni in het Markiezenhof te wonderen.