Ze was al gekozen als 1 van de talentvolle auteurs tijdens de eerste editie. Nu bij de derde editie van Boek10 is ze er opnieuw bij: Fiona Hack!

Voor een tweede keer gekozen worden op het door Godijn Publishing georganiseerde evenement is nogal wat. 9 december presenteert ze haar nieuwe pennenvrucht: "Allard en de magische Zuurstok". Het is tijd om een nader kennis te maken met deze dame, die trouwens ook deelnemer was op het Bergs Cultuur Festival van enkele weken geleden.

 

Kun je jezelf in het kort omschrijven en waar ben je woonachtig?

Fiona Hack, 45 jaar, woonachtig in Zeeland in een dorp Wissenkerke (ik wil verhuizen dus misschien beter Zeeland aanhouden. Je weet nooit…). Ik ben fysiotherapeut van beroep en werk in een maatschap in West Zeeuws Vlaanderen. Op dit moment ben ik mijn werkzaamheden als uitgever van uitgeverij De klimmende ster aan het afbouwen. Ik wil weer tijd hebben om mijn eigen schrijfprojecten te voltooien.

Ik ben alleenstaand met een dochter van twaalf.

 

Hoe ben je geworden tot wie je bent / kun je in het kort je jeugd omschrijven?

Ik ben opgegroeid in De Lier, een dorp in het Westland. In Delft heb ik mijn schooltijd doorgemaakt. Ondanks dat ik veel deelnam in het verenigingsleven en vriendinnen had die ik nu nog steeds heb, voelde ik me er vaak niet bijhoren. Mijn moeder kwam uit Jamaica en mijn vader uit den Haag. Mijn huidskleur is nog steeds voor sommigen een probleem. Verder waren mijn ouders gescheiden toen ik tien was. Mijn moeder was een workaholic en dus was ik veel alleen. Toen was er nog geen smartphone en hele dagen TV, dus ik las veel. Eenzaamheid en er niet bijhoren komt vaak voor als thema in mijn schrijfwerk.

 

Wat was de aanleiding / trigger om het schrijverspad op te gaan?

Ik werd lid van een improvisatietheatergroep. De jongen waar ik toen mee was schreef verhalen en zijn zus deed een schrijversopleiding. Een vriendin van mijn moeder nodigde me eens uit een gedicht in te leveren voor een gedichtenbundel voor kinderen. Het werd gepubliceerd in een heel mooie uitgave. Dat wil ik ook, dacht ik.

 

Welke persoonlijke kant van jezelf komt terug in je schrijven?

Mijn gevoel van er niet bijhoren, eenzaamheid, omgaan met een dominante moeder wordt vaak uitgespeeld in mijn verhalen. Nu voel ik me niet meer zo als tien jaar geleden, maar ik kan me het makkelijkst identificeren met personages die daar nog wel middenin zitten. Het geeft me de mogelijkheid er een spannende wending aan te geven die natuurlijk goed afloopt.

 

Heb je een donkere kant van jezelf of angsten die terugkomen in je schrijven?

Op zich geen donkere kant. Ik ben een open boek!

 

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Zelf een boek schrijven is veel werk. Maar deelnemen aan een wedstrijd en complimenten krijgen en gepubliceerd worden vind ik een kroon op mijn werk. Om juryleden die vele verhalen voorgeschoteld krijgen jouw verhaal eruit te pikken is een belangrijke drijfveer om harder te werken aan een eigen boek.

 

Hoe voelt het om dit nieuwe avontuur Boek10! aan te gaan?

Het is mijn tweede keer. Voor mij is het belangrijk gesteund te worden door kundige mensen. Ik heb in een eerder avontuur met hen gemerkt hoe zij te werk gaan. Ik vertrouw ze en weet dat als zij tevreden zijn het boek ook echt af is. Verder merk ik dat deze groep weer heel anders is. Door samen te werken geeft het mij energie om ook zelf dingen te ondernemen.

 

Wat zijn je verwachtingen van dit project en waar hoop je dat het je brengt?

Ik hoop dat mijn naam als auteur meer gevestigd zal worden. 

 

Wat wil je nog bereiken / wat zijn je dromen?

Ik wil graag meedoen aan een landelijke kinderboeken wedstrijd en gelezen worden door een kinderjury. Zij kunnen mij de beste feedback geven. Verder zou ik te lezen willen zijn in een tijdschrift voor kinderen zoals Kidsweek of de Boekenkrant. 

 

Heb je een website waar mensen iets meer van je kunnen zien / lezen?

Ik heb mijn website van de klimmende ster stopgezet om geen nieuwe aanmeldingen te krijgen. Wel heb ik een FB pagina van de klimmende ster waar alle info op te vinden is. Ik wil nog een auteurspagina aanmaken, maar dat komt nog.