De Pelgrimstocht van Sjaak Franken wordt door ons wekelijks gevolgd. Hier de bevindingen van week6:

 

21 juni, Fete de la Musique…
21 juni 2017 - Beaugency, Frankrijk
Dag 36 : Orléans - Beaugency 28 km ( Totaal 889 km )

Hoogtepunt in Beaugency, hoogste stand van de zon, met de voorspelde 37 graden, en een vreemde ervaring in het hotel waar ik verbleef. Wat een belevenissen weer. Met 2 croissants en 1 pain chocolat weer op pad. Zo s-morgens vroeg is er moeilijk hier aan een kommeke koffie te komme, dus maar water gedronken. Stevig de pas erin, en op weg naar Beaugency, een leuke kleine plaats, waar ( voor mij ) toevallig het jaarlijkse feest van de muziek gevierd wordt. De hoteleigenaar waarschuwde mij voor de late en harde muziek, en compenseerde dit gelijk met €11,00 op de rekening. Leuk meegenomen, toch weer wat te drinken met deze extreme temperaturen van vandaag. Dus na het inchecken, naar de kamer. Aangekomme in de douche, bemerkte ik, dat het daar wel eeel warm was. En ja hoor….. de radiator en de buizen van de verwarming deden alsof het winter was. En niet alleen in mijn kamer, maar ook bij de receptie gloeide ze lekker mee. Gelijk de knoppe van de radiatoren zo ard dichtgedraaid, dat ze bijna afbraken. Toen koelde het minimaal (n)iets af. Het is nu 23.48 en buiten nog 28 graden. Dit is toch niet normaal voor midden Europa?? Vandaag ook nog de slaapplaatsen geregeld tot in Tours, dat loopt veel relaxter. Kga nu pitten. Morgen naar Suévres.


Etappe zonder titel.....
22 juni 2017 - Suèvres, Frankrijk
Dag 37 : Beaugency - Suèvres 23 km ( Totaal 912 km )

Vandaag niks bijzonders meegemaakt. Alleen dat ik mijn gisteren opgegeven petit dejeuner maar ergens anders moest gaan halen. De hoteleigenaar had precies nog een kater van het feest van gisteren. Er was hier genoeg open om dat weer op te vangen, dus met een goed gevulde maag, en een feestelijk humeur weer op pad. De Loire gevolgd en beland in Suèvres, een klein dorp waar ik moet overnachten. De combinatie van afstand, en aanbod van slaapplaatsen, bepaalt uiteindelijk de dag etappe. Vandaar de keuze op deze plaats. Morgen heb ik een etappe van maar 15 km. Ook dat heeft zijn oorzaken. Ik ga zo eens op pad hier, of er vanavond nog een restaurant (open) is….Anders kan ik nog naar de epicerie, voor wat voedsel en nattigheid. Na het bezoek aan het enige restaurant hier, ( eerst wat gedronken, om de poes uit de boom te kijken) toch maar besloten om naar de epicerie te gaan. Zelf koken kon, maar agge die panne zag ???adde gelijk gin onger mir. Dus besloot ik maar om een verpakking met 2 plakken kipfilet te nemen ( ZOUT!!!!!!!) En een cirkel La Vache Quirit, oftewel de lachende koeij. De bakker ernaast was net dicht, dus het werd een saaie maalt…., nee, ik kan dit geen maaltijd noemen.. Maar ik had nog een noodrantsoen van de A.H. uit Berrege, en die dus aangebroken. Da was me toch lekker zeg !!!◇♧♤■. Dit is nu het zèèèr wispelturige leven van een pelgrim. Morgen een korte etappe. Blois schijnt mooi te zijn….


Blois, mooie stad op een heuvel….
23 juni 2017 - Blois, Frankrijk
Dag 38 : Suévres - Blois 15 km ( Totaal 927 km )


Een korte etappe vandaag, bewust zo bepaald in de voorbereidingen, want anders zou deze dag dik over de 35 km uitkomen, en dat wordt te gek. Dus arriveerde ik goed op tijd bij de aardige mevrouw Boytard, die mij op vriendelijke wijze introduceerde in haar woning. Ze moest zelf nog naar haar volkstuin, en liet mij vol vertrouwen alleen achter in haar huis. Na een frische douche, de was eens gedaan. Jaja…. Meestal wordt het aangeboden, maar nu was het oognodig. Dus boven in de badkamer, in de wastafel 9 dingen gewassen, en die dan zo stuk voor stuk, lekker druppend via de trappen naar beneden, om dat in de tuin op een wasrek te angge. Ben maar snel na dat gedrup, de stad in gegaan. Blois is ook een gezellige stad, waar je al kan merken, dat de bouwstijl hier aan het veranderen is. Vanaf vandaag zal ik meer kastelen tegen gaan komen. Bovendien is deze stad gebouwd op een behoorlijke heuvel, dus veel klimmen en dalen. Bij thuiskomst, waren de druppels op de houten treden weg. Gelukkig. Ze is nu een maaltijd aan het maken voor ons beiden. Morgen moet ik wel vroeg vertrekken, wat mevrouw Boytard gaat op vakantie. Geeft ook niet, ben ik op tijd bij de volgende overnachtingsplaats.


Château van Chaumont-sur-Loire....
24 juni 2017 - Chaumont-sur-Loire, Frankrijk
Dag 39 : Blois - Chaumont-sur-Loire 25 km (Totaal 952 km)

Om 5 over 7, liep ik al buiten, dus zal ik vandaag dan ook vroeg aankomen, want deze etappe is maar 25 km. Onderweg wordt ik door een passerende automobilist aangesproken. Hij zag die jacobsschelp achter op mijn rugzak, en zo werd dat nog een heel gesprek, want hij gaat het stuk lopen van Blois naar Saint Jean Pied de Port in 3 weken met een kleine rugzak van 7 kilo. Eigenlijk is dat racen, maar goed, ieder zijn ding. Ik ga daar langer over doen. Na 2 uur en 3 kwartier vanaf de start, was het even tijd voor een pauze, en die vond ik op een goed gelegen plek, bij een bakker, die ook koffie serveerde bij zijn lekkere broodjes. Na deze rust weer verder, en werd kort daarna weer aangesproken door 2 echtparen op de fiets (??) Nederlanders dus, op vakantie hier. Dit was dus ook een langdurig praatje, maar weer heel leuk. Het lopen ging van een leijje dakje, ( je ziet hier niets anders) en kwam tegen 1 uur aan bij madam Collette. Weer datzelfde ritueel bij aankomst afgewerkt, en toen het dorp in. Ik wist, dat er hier een heel mooi kasteel zou moeten zijn, en dat was ook zo. De oorsprong ligt in de 10e eeuw, en het bezit behoorlijke bijzonderheden zoals in de raadszaal een 17e eeuwse majolicategelvloer, afkomstig uit het Collutio-paleis in Palermo. Alles is nog in perfecte staat, ook de vele en enorme wandtapijten. Ik zou nog heel veel informatie toe kunnen voegen over dit kasteel, maar wikipedia doet dat veel informatiever. De stallen zijn ook een bijzonderheid. Er was zelfs een keuken in gevestigd, om het voedsel voor de paarden in te bereiden. Voor degene die geïnteresseerd is in kastelen??? Er zijn langs dit deel van de Loire, tot deze rivier in de Atlantische Oceaan stroomt bij Nantes 80 kastelen. Voor morgen ook een normale etappe en wordt verwacht bij Isabelle in Amboise.


Leonardo da Vinci.....
25 juni 2017 - Amboise, Frankrijk
Dag 40 : Chaumont-sur-Loire - Amboise 26 km ( Totaal 978 km )

Een stikmooi uitzicht op de Loire had ik bij m’n ontbijt. Kon niet eerder dan 8 uur, maar alleé, beter zo, dan zonder ontbijt op pad . Mijn lijf geef precies signalen af van, komop, upp, wegwezen. Het ga steeds gemakkelijker en sneller. De stikvriendelijke mevrouw Colette wenste mij alles wat maar wenselijk was, toe, en dat is veul or !!! Dus loop ik weer de bergen op, en de heuvels af, totdat mijn route dwars door een dubbele partytent ga. Midden op de straat, ik kon er niet omheen, en de mensen klapte, alsof het de vierdaagse was. Ikke mijn erreme omoog, en gewoon meedoen. Ze drongen allerlei dranken aan, maarrrrrrr !! Ik sloeg (zeer verstandig zoals altijd ) alles af. Plotseling, bij het bovenkomen op een heuvel, verschenen de eerste wijnvelden. Naarmate ik verder liep, werden het er steeds meer. De basis voor de Loirewijnen. Regelmatig zie je een rozenstruik staan naast een wijnveld. Dat is eigenlijk een verklikker, mocht er een bacterie in dat wijnveld zitten, geeft de rozenstruik eerst de geest. Bij het binnenlopen van Ambois, langs de Loire, staken de kastelen weer huizenhoog boven alles uit. Prachtig en ook weer een heel gezellige stad. Eerst wat gedronken, en toen op weg naar de overnachtingsplaats, die 2 km verder voorbij het centrum lag. Aangekomen, drukte ik op de bel, en jawel, de deur werd opengedaan door…Isabelle . ( rijmt nog ok, sprak de kok) Ze verwelkomde mij met een drankje in de jardin, waarna ik me kon gaan opfrissen. Later gaf ik aan de stad te gaan bezoeken. Omdat ze zover uit het centrum woont, bood ze spontaan aan, mij met de auto daar naar toe te brengen. Even later was ik dus weer terug in dat gezellige centrum en ontdekte weer een enorme bijzonderheid. Ik schreef al eerder over de aanwezigheid van een groot kasteel!!, maar, er zijn er meer hier, en het is toch wel zeer apart, dat mijn voetstappen gezet zijn in de tuin van de laatste woonplaats van Leonardo da Vinci, die hier gewoond, gewerkt, en overleden is. Op mijn vorige camino’s heb ik niet zoveel bijzonderheden meegemaakt als op deze.


Over de 1000 km.....
26 juni 2017 - Tours, Frankrijk
Dag 41 : Amboise - Tours 31 km ( Totaal 1009 km )

Isabelle was met haar auto al op weg naar de boulangerie voor een verse baguette, voordat ik beneden kwam. Alles tot in de punten ( welke weet ik niet ) geregeld, en met een goed gevulde maag weer op pad. Je kan hier ook heel goed merken dat je steeds dieper het wijngebied in loop. Een overvloed aan ranken, caveau’s en château’s, laat dit overduidelijk zien. Zelfs mijn wandelpad loopt dwars door de wijnvelden. Lekkere gedachten geeft dat. Ik zie de gevulde flessen gewoon aan de struiken hangen.. Vanaf Vouvray, was het weer behoorlijk klimmen en dalen, om vervolgens voor de laatste keer de Loire over te steken. Na die oversteek, eerst weer een stempel gehaald in de kathedraal, voor de credential, en mijn nieuwe overnachtingsplaats opgezocht. Goede plek, zo midden in het centrum van Tours. Vanavond eens Mexicaans gegeten, en nu weer terug op m’n stek, want ben een bietje moei na die 31 km. Morgen geen wekker, maar een rustdag.


Rustdag ??, vergeet het maar…
27 juni 2017 - Tours, Frankrijk
Dag 42: Tours – Onechte rustdag
Zo eind mei, kwam ik erachter, dat mijn Dazer, een elektronisch kastje op batterij, met een ultrasoon geluid, om gruwelijk gevaarlijk grommende onden op een lopen te laten zetten, kapot was. Toen ik bij Yves en Marléne was, hadden we samen gezocht naar een vervanger, maar dit artikel is niet te verkrijgen in Frankrijk. Er was dus maar een oplossing, een nieuwe Dazer bestellen bij de outdoor winkel waar ik die heb gekocht, en dan poste restante op laten sturen. Alleen was het moeilijk te bepalen, naar welke plaats?? Het is bekend dat de Franse post nogal onregelmatig te werk gaat, dus had ik een marge ingebouwd. Natuurlijk kwam dit pakketje eerder aan in Châtellerault dan voorzien. De 16e juni werd het afgeleverd op dat postkantoor. Na 14 dagen sturen ze het onverwijld terug. Die 14 dagen zouden a.s. vrijdag voorbij zijn, en zaterdag kom ik aan in Châtellerault. Dus deze rustdag is helemaal in beslag genomen door het treinen van Tours naar Châtellerault, en terug, om het pakketje op te halen. Ik stond al om 9 uur op het station, maar mijn trein ging pas om 12.28 , en terug om 17.51. Het is niet te vergelijken met de spoorwegen in Nederland. Wel heb ik iets bijzonders ontdekt. Het viel me op, dat de treinen in Frankrijk, niet dat keboem – keboem – keboem geluid maken als bij ons. Ik heb ontdekt hoe dat komt. Hier hebben ze de railsen aan elkaar gelast, dan heb je dat geluid niet meer. Kan ook niet met die supersnelle T.G.V. Lekker interessant eej??. Maar goed. Bij terugkomst in Tours, bleek dat het hier had gegoten. De straten stonden op veel plaatsen nog blank, en de takken en blaren ( lekker bergs, ) lagen bezaaid. Dit had ik dus gemist. Eerst nog even naar mijn slaapadres, om daarna weer op restaurant te gaan. Vanavond was het een wokrestaurant, en het was erg goed. Ik krijg wel eens de vraag (van 2 broers uit Berrege) waar de foto’s zijn van de dames op mijn pad !!! Ten tweede, eigenlijk vind ik het best wat ongegeneerd om zomaar foto’s te maken van elkeen, en ten eerste, vergeet ik dat gemakkelijk.Zo nog wat voorbereidingen treffen voor de volgende etappe van morgen naar Sorigny. De eerstvolgende “rustdag “ is pas over 17 dagen in Bordeaux, maar ik loop nu weer wel met een veiliger gevoel door de nieuwe Dazer. Mocht er zo’n gruwel van een hond op mij afkomen, dan druk ik snel een paar keer op de knop, en dan hoort dat beest keihard weg te rennen op zijn achterpoten, met de voorpoten in zijn oren…..