Zelfreflectie en actief aan de slag met het ontwikkelen van jezelf.

Dat stond op de agenda voor de slotbijeenkomst van het seizoen van de Stichting Kwaliteitskring Limburg. Terwijl ik naar het Limburgse Stein reed vroeg ik me af wat ons te wachten stond. SKL lid Jeroen van Eerden had ons immers de vorige bijeenkomst al voorgehouden dat huiswerk en een actieve slotbijeenkomst te verwachten waren.

Na de opening van voorzitter Chrétien Haenen nam onze collega Jeroen het woord. Hij hield ons de spiegel voor dat continue leren eigenlijk een vast onderdeel is van ons leven. Het begint met onze opvoeding, de scholing die we krijgen, maar dit traject loopt ook door in onze werkomgeving. In die zin zijn je ouders, je leraren op school, maar ook mensen op je werk aan de slag als coach die je helpen het beste uit je te halen. Zeker in een wereld als die van vandaag waarbij de ontwikkeling steeds sneller gaat. Waarbij de noodzaak om je verder te ontwikkelen steeds harder en vaker toeslaat. Hij geeft het voorbeeld van zijn kleinzoon: ’Als je ziet met hoeveel gemak hij aan het swipen is op z’n tablet, ongelooflijk.’ Daarbij stelt hij dat zoiets voor de jeugd blijkbaar gemakkelijker, vanzelfsprekender is dan voor mensen van zijn eigen leeftijd. Ook duidt hij op het belang van je persoonlijke ontwikkeling in kennis en kunde om goed in het leven te kunnen staan, zulks zowel privé als wel zakelijk.
 
Het woord geeft Jeroen graag aan Loek Boumans. Deze gaf ontwikkeling aan Biontica, waarbij zelfredzaamheid & zelfsturing, interactie & communicatie centraal staan. Loek heeft ons gevraagd een vragenlijst in te vullen. De resultaten hiervan geven ons een beeld van de gedragskenmerken die op dit moment bij ons passen. Ze tonen ons tevens het gedrag die ergernis opwekken.  Het geheel geeft je meer inzicht hoe je op dit moment in je leven staat en waaraan of waarmee je kunt werken. Zo gaan we met Loek een workshop in. Al vanaf het eerste moment blijkt; Loek is erg direct. Hij neemt geen genoegen met een vaag antwoord maar vraagt direct door. Hij vertelt over een dame die na een ongeluk beschadigingen aan haar hersenen heeft opgelopen. Als betrokkene bij het herstelproces weet hij hoe belangrijk het is om bij het juiste startpunt te bepalen en vanaf hieruit te beginnen met het herstel. De effecten van het ongeluk waren dusdanig dat de persoon die voor hem zit niet de persoon is die ze vóór het ongeluk was. Daar mag je dus niet aan voorbij gaan en vandaar dat de uitslagen van de test voor Loek heel belangrijk zijn. De kwaliteiten en de risico’s vanuit de scores zijn een juist startpunt. Gedrag dat als normaal bestempeld wordt noemt Loek de Mentaal Emotionele Norm (MEN). Deze kan onder druk komen te staan en niet meer voldoen zoals bij deze mevrouw na het ongeluk. Daar dient dan aan gewerkt te worden. Er ontstaat een heel gesprek waarbij Marjan van Iersel ook behoorlijk wat herkenbare feedback geeft.

De tijd gaat snel en zo is het tijd voor de tweede workshop. De aanwezigen zijn in twee groepen verdeeld en voor mijn groep is het nu tijd om zich te melden bij Inge van Els van Via Academy. In de voorgaande week hebben we allen de mogelijkheid gehad om een aantal vragen te beantwoorden die leiden tot een Persoonlijke Profiel Analyse. Deze geeft inzicht in het werkgedrag van mensen waarbij sterke en zwakke punten inzichtelijk worden, je communicatie en je drijfveren. Dit alles is gebaseerd op 4 dimensies: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformiteit, of wel DISC. Ieder krijgt zijn eigen PPA uitgereikt en het laat ons de volgende scores zien: Hoe we ons zelf graag zien, waar we werkelijk staan in ons werkveld, en hoe we ons gedragen onder druk. Vervolgens worden we in kleinere groepen verdeeld om onze scores te bespreken en invulling te geven aan zogenaamde kern kwadranten. Het geeft ons inzicht in de relatie tussen kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Door het inzichtelijk maken van deze relaties ten aanzien van wat we onze kernkwaliteiten noemen krijgen we meer vat op ons gedrag en komen de verbeterpunten naar boven. In de gesprekken die ik had met David en Marjan werd echter wel duidelijk dat dit geen exacte wetenschap is. Dit soort zaken bevindt zich aan de “zachte kant” waarbij er behoorlijk wat randfactoren zijn. Het kiezen van de juiste bewoordingen om een en ander aan te duiden wordt dan ineens erg belangrijk.

Beide sessies doen me herinneringen aan andere opleidingen en workshops die ik gevolgd heb. Een aantal werken met kleuren, rolmodellen of verschillende soorten persoonlijkheden en karakters. Al die modellen zijn vrij voor interpretatie of lopen het gevaar om tot te nauw “blokjes-denken” te komen. Aan de andere kant geeft het je de mogelijkheid om zaken binnen redelijke kaders te vangen en in ieder geval tot herkenning te voeren. Het voordeel van herkenning is dat je je bewust bent van een aantal zaken en dat kan alleen maar goed zijn als je streeft naar verbetering. Het herkennen en onderkennen van signalen, van situaties en van het gedrag van onszelf kan leiden tot de juiste zelfreflectie die ons in de positie brengt om te veranderen, ons aan te passen in een continue leertraject.

Chrétien sluit de bijeenkomst, maar niet nadat hij de sprekers bedankt heeft en een aantal nieuwe bestuursleden heeft voorgesteld nadat Gerard Rutten en Marco van der Schoor zijn teruggetreden. Iedereen wordt een prettige vakantie toegewenst en er wordt alvast een voorproefje van het komende seizoen geboden. Het sterkt me in mijn voornemen om ook het volgende seizoen weer veelvuldig de rit naar het Limburgse te ondernemen.