Boerkenpresentatie te Hoorn, daar moet het gebeuren als Lieve samen met 9 mede auteurs haar boek lanceert in het kader van Project Boek10 waarbij Uitgeverij Godijn Publishing haar heeft uitgekozen als één van de 10 Nederlandse veelbelovende auteurs. Laten we haar zichzelf maar eens voorstellen.

 

 

1 Wie ben je en waar ben je woonachtig?

Mijn naam is Lieve van den Berg, geboren en opgegroeid in Hoorn.  Sinds kort woon ik in Sijbekarspel, twaalf kilometer van Hoorn.

 

2 Hoe zou je je jeugd omschrijven?

Mijn jonge jeugdjaren verliepen zonder veel problemen. In de puberteit kreeg ik te maken met pesterijen, zowel thuis als op school. Het was vooral verbaal geweld, funest voor mijn zelfbeeld. Ik kreeg een minderwaardigheidscomplex en durfde niet voor mijzelf op te komen.

Tijdens die periode schreef ik dagboeken vol over alles wat me dwars zat, want over problemen en gevoelens werd thuis niet gepraat. Opstellen en werkstukken maken voor school resulteerde in hoge cijfers. Na de middelbare schoolperiode vertrok ik naar Haarlem voor een opleiding verpleegkundige A. Zo groen als gras wist ik niets van het echte leven. De verantwoording tijdens het werk vond ik erg groot. In Haarlem ontdekte ik het uitgaansleven en hield me niet altijd aan de regels die golden voor het verpleegsterhuis. Ook in die tijd heb ik veel geschreven. Een passie was geboren. Toch duurde het nog lang voordat ik er echt werk van ging maken.

 

3 Wat was de aanleiding/trigger om het schrijverspad op te gaan?

De trigger is de droom om beroemd te worden wat ik hardop uitsprak ten overstaan van deelnemers aan een workshop ‘maak je dromen waar’. Ik wil iets nalaten als ik er niet meer ben. Zo schreef ik korte verhalen die in bundels gepubliceerd zijn. Bijzondere verhalen. Ik vraag me soms af waar de fantasie vandaan komt.

Een kinderboek schrijven was de ultieme uitdaging. Ik vroeg me af of ik dat kon. Met hulp van de twee kleinkinderen die de verhaallijn bepaalden, kwam er een mooi avontuur tot stand. Het is een familieproject, want mijn dochter ontwierp de omslag en de illustraties.

 

4 Welke persoonlijke kant van jou komt terug in je verhalen?

Verbaal ben ik minder sterk dan het geschreven woord. Op papier durf ik meer te vertellen, laat ik mijn gevoelige kant zien. Mijn verhalen bevatten autobiografische elementen. Welke dat zijn, laat ik in het midden.

 

5 Heb je zelf een donkere kant of angsten die terugkomen in je verhalen? 

Ik heb zeker een donkere kant. Ik kan somber zijn, negatief zijn. In mijn verhalen vind je lugubere situaties terug zoals moord en doodslag. Angsten komen ook voor, angst voor het onbekende, overal beren op de weg zien. En angst niet goed genoeg te zijn, dus onzekerheid. Dat heeft te maken met mijn verleden.

 

6 Waar ben je het meest trots op? 

Het meest trots ben ik op wat ik tot nu toe heb bereikt. Na de dood van mijn man in 2004 heb ik een nieuw bestaan opgebouwd met vallen en opstaan. Het rouwproces nam een lange tijd in beslag. Gebeurtenissen uit die periode komen weer terug in mijn verhalen. Ik heb de ruimte om nieuwe verhalen en zelfs boeken te schrijven. Mijn passie is onverminderd.

 

7 Hoe voelt het om dit nieuwe avontuur Boek 10! Aan te gaan?

Ik werd uitgenodigd mee te werken aan het project Boek 10. Het avontuur voel ik als een erkenning. Het heeft jaren geduurd voor dat ik echt voelde dat ik iets goed deed. Verhalen schrijven, dat kan ik. Een leven lang worstelde ik met onzekerheden. Nu ik terugkijk vraag ik me af… waarom eigenlijk? Het is alsof de mist is opgetrokken en ik nu de werkelijkheid zie. Jammer dat ik daar bijna een heel leven over moest doen.

 

8 Wat zijn je verwachtingen van dit project en waar hoop je dat het je brengt?

Natuurlijk hoop ik dat mijn boek een succes wordt. Dat veel kinderen er veel plezier aan beleven. Misschien komt er een vervolg. Maar eerst wil ik aandacht besteden aan een nieuw boek wat ik aan het schrijven ben; fictie met autobiografische elementen. Het zou mooi zijn en dat is een grote droom dat mijn kinderboek Reizende poefjes verfilmd wordt. Het heeft alle elementen in zich om er een mooie sprookjesachtige kinderfilm van te maken.

 

9 Wat wil je nog bereiken, wat zijn je dromen?

Ik wil een bestsellerauteur worden. Belangrijk voor mij is andere schrijvers te ontmoeten. Ook bijscholing is van belang om mijn schrijfstijl te verbeteren.

 

10 Wat is je website waar mensen iets meer van je kunnen zien/lezen?

Ik heb nog geen eigen website over mijn schrijverijen. Je kunt informatie vinden bij www.godijnpublishing.nl of op lievevandenberg.blogspot.com.