Onze vrienden van  d'Engelenburg hadden voor ons de volgende nieuwsbrief met heel veel informatie in petto.

 

 

Beste vrienden van de schone kunsten,

met de cultuurmaand september in het vooruitzicht is er veel te doen. Tijdens het Open Monumentenweekend (10 en 11 september) is er een keur aan activiteiten in d’Engelenburgh. Een breed aanbod van cultuuruitingen voor een net zo’n breed publiek. Het past nauwelijks op twee luttele bladzijden….

Twee dagen met diverse activiteiten, waaronder kunstexposities, muziek, workshops gitaarspelen en de presentatie van een bijzonder horlogeontwerp. En niet te vergeten: op zaterdagavond een aantrekkelijk pianorecital!

Zo beginnen we ons culturele jaar met een mooie start. U bent er toch bij?

Graag tot ziens, Ellen en Marcel Deelen

 

Binnenkort in d’ Engelenburgh

 

10 en 11 september : Monumentenweekend

13.00 tot 17.00 uur, gratis entree

Twee dagen met diverse culturele activiteiten

Bezoek het rijksmonumentale pand en geniet van de authentieke en gerestaureerde vertrekken.

Exposities: Er zijn maar liefst drie kunstexposities: beelden van José de Rooij, schilderijen van Edith Bosch en schilderstukken van Ingrid Ros.

Er is een expositie van oude uurwerken en zakhorloges te zien en ook van de modellen van Pheidippides Watches.

Op zaterdag presenteert Rogier van de Ree (Pheidippides Watches) zijn nieuwe unieke horlogeontwerp (14.00 uur).

Muziek: Op beide middagen geeft klassiek gitarist Jaap Majoor gratis workshops (zaterdag om 13.00 uur en zondag om 15.00 uur) en twee concerten (zaterdag 15.00 uur en zondag 13.30 uur).

Ellen Deelen en Simone Tousain zingen beide dagen vanaf vier uur opera- en operetteliederen, begeleid door pianist Wim Veldhuyzen en klassiek gitarist Robin Ros.

Zondagmiddag treedt vanaf 14.30 uur het gemengd koor Vox Populi op, genomineerd voor de Cultuurprijs 2016.

Zaterdagavond om 20.00 uur een exclusief pianoconcert van Eline de Gast.

 

zaterdag 10 september

13.00 uur               workshop gitaarspelen Jaap Majoor

14.00 uur               presentatie horlogeontwerp Pheidippides Watches

15.00 uur               concert klassiek gitarist Jaap Majoor

16.00 uur               zang met piano/gitaar, Ellen Deelen / Simone Tousain

20.00 uur               pianorecital concertpianiste Eline de Gast

 

zondag 11 september

13.30 uur               concert klassiek gitarist Jaap Majoor

14.30 uur               optreden gemengd koor Vox Populi o.l.v. Jack Buijs, tot 16.00 uur

15.00 uur               workshop gitaarspelen Jaap Majoor

16.00 uur               zang met piano/gitaar, Ellen Deelen / Simone Tousain

 

10 september : Eline de Gast

Aanvang 20.00 uur, gratis toegang (vrijwillige bijdrage)

Exclusief Pianorecital t.g.v. het Monumentenweekend

De jonge pianiste Eline de Gast brengt werken van Bach, Beethoven, Scriabin, Schumann en Messiaen ten gehore. Elk stuk wordt kort door haar toegelicht.  

Eline ontdekte haar passie voor de piano toen ze acht jaar oud was. De Sommelsdijkse begon met pianolessen op de muziekschool ‘Goeree-Overflakkee’. Inmiddels is Eline actief in verschillende concertgelegenheden in Nederland en speelde zij meermalen in grote zalen, waaronder die van De Doelen in Rotterdam. Naast het optreden in grote concertzalen speelt ze ook met veel plezier op de radio en geeft regelmatig concerten in een intiemere setting. In november studeert ze af voor de bachelor Klassiek piano.

GRATIS WORKSHOPS GITAARSPELEN

 

Wie gitaar wil leren spelen of wil ontdekken of dit instrument geschikt is voor hem of haar, kan bij één van de workshops tijdens de monumentendagen ervaring opdoen.

Op beide middagen geeft klassiek gitarist Jaap Majoor workshops.

Jaap Majoor studeerde gitaar aan het conservatorium van Enschede. Hij vervolgde zijn studie aan de Messiaen Academie waar hij zich specialiseerde in kamermuziek. Zijn master behaalde hij bij Rapahella Smits aan het Lemmensinstituut in Leuven (België).

Jaap is actief in het Lerato gitaarduo en met zangeres Janneke Daalderop. Hij geeft gitaarles bij stichting MOH in Haaksbergen en als zelfstandig docent. Hij speelde o.a. op het Twents Gitaarfestival, het Ensc Guitar Festival (Hongarije) en in de spiegelzaal van het concertgebouw in Amsterdam. Hij is voorzitter van het Twents Gitaarfestival en na de zomer begint hij als docent aan het Antwerps Conservatorium.

Workshops: zaterdag 13.00 uur en zondag 15.00 uur

concerten:  zaterdag 15.00 uur en zondag 13.30 uur

 

PHEIDIPPIDES WATCHES PRESENTEERT NIEUWSTE ONTWERP

Zaterdag 10 september om 14.00 uur maakt de wereld kennis met het nieuwste horloge-ontwerp van Rogier van de Ree van Pheidippides Watches. Temidden van traditioneel horlogemakersgereedschap wordt het doek weggenomen van The Hourglass, een model dat tijdweergave terugbrengt tot een haast absolute eenvoud. Een fraaie combinatie van traditie en moderniteit.

‘Pheidippides Watches’ is in 2015 is opgericht door Rogier van de Ree met het doel het maken van mechanische horloges met vernieuwende constructie-elementen en aandacht voor designdetails. Nieuw in het veld en dus ongehinderd door tradities kan Pheidippides Watches werken aan een collectie die opvalt door vormgeving en bediening. Alle onderdelen worden naar eigen ontwerp vervaardigd met hoge kwaliteitsmaatstaven. De ontwerpen worden door kenners goed ontvangen met als meest gehoorde reactie ”eindelijk weer eens wat nieuws in een wereld vol kopieën van de zoveelste variatie op een bekend thema”.  Het hele weekend exposeert Rogier met zijn ontwerpen.

Onthulling nieuwste ontwerp: zaterdag 10 sept. 14.00 uur 

 

Edith Bosch schildert al 35 jaar en haar genre is divers. Als begaafd autodidact geeft ze onderwerpen als landschappen, stillevens, portretten, bloemen en dieren weer in aquarel. Dieren, zoals paarden en huisdieren, doet ze vaak in opdracht.

Ook met het abstracte genre weet ze een gevoelige toets te taken. Op doek werkt ze meestal met acryl.

 

Ingrid Ros is op tekengebied een natuurtalent zoals we zelden tegenkomen. Uit de losse pols maakt ze realistische afbeeldingen van diverse onderwerpen. Bekend in Fijnaart zijn haar muurschilderingen bij De Springplank.

 

José de Rooij

José de Rooij (Zevenbergen) vindt beeldhouwen heerlijk. Het hakken en vijlen van steen is voor haar pure ontspanning. Ze werkt met diverse materialen, al is albast één van haar favoriete steensoorten. Haar werk is overwegend figuratief.

De laatste jaren legde ze zich toe op het vervaardigen van bronzen beeldjes door  middel van de zgn. ‘verloren was’-techniek, waarbij ze het ook een uitdaging vindt om andere materialen te gebruiken als basis voor haar beeld. Tijdens de expositie toont zij het publiek dit procedé middels foto’s.

José exposeert zowel beelden van steen als van brons.

 

 

25 september : Young Piano Masters

Aanvang 14.15 uur, toegang  € 16,50

Een heerlijk high-teaconcert met twee jonge topmusici:

Éva Szalai, concertpianiste en violiste Alexandra Mashina.

 

De in Hongarije geboren pianiste Éva Szalai trad op haar veertiende toe tot de wereldberoemde Kodály School in Hongarije. Daarna studeerde zij aan de Franz Liszt Academie of Music in Budapest en won in die periode talloze prijzen en onderscheidingen. In 2011 ontving zij haar Master diploma met de hoogst mogelijke onderscheiding.

Alexandra Mashina was vanaf heel jonge leeftijd betrokken bij het professionele muziekleven van Zuid-Rusland. Haar eerste vioollessen kreeg zij van de beste pedagogen uit Moskou, Rostov en Freiburg. Sinds september 2014 is Alexandra als tweede violist verbonden aan het Residentie Orkest. Ook heeft zij een vaste positie bij de Nieuwe Philharmonie Utrecht.

Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-83572448.

 d’  E N G E L E N B U R G H                      F ij n a a r t

 

Molenstraat 24   4793 EG   Fijnaart           www.villa-engelenburgh.com