Wie dit weekend de Grote Markt in Bergen op Zoom op kwam kon er echt niet omheen: Het was tijd voor een potje Beach Volleybal!

 

Als altijd had organisator Sic Pugno alles weer prima voor elkaar. “In de aanloop voelde het alsof het pakjesavond werd.” Zo verklapte leden van de organisatie. Maar eigenlijk kijkt iedereen uit naar dit zomerse evenement.

Vol overgave wierpen de deelnemers zich op elke bal. Soms betekende dat gewoon dat je haast een meter het zand indook om er dan toch achter te komen dat je het punt niet meer kon redden. Gelukkig is het zacht vallen op de zandstrand dat over het marktplein is uitgestort. Vele vrachtwagens hebben er voor gezorgd dat het strand in het centrum van de stad kwam te liggen.

Beach volleybal zorgt altijd voor spektakel waar het publiek maar wat graag op af komt. Aan de ene kant heb je deelnemers die het spelletje al jaren in de vingers hebben, aan de andere kant heb je teams die louter voor de gelegenheid zijn samengesteld. Soms loopt de onderlinge communicatie helemaal soepel. Je hoort meerdere ‘los’ roepen maar ze duiken tegelijkertijd naar diezelfde bal.

 

Het blijft natuurlijk een fraai plein als het zonnetje hoog aan de hemel staat en de Peperbus zich over je spel buigt. Wat dat betreft mag je zeggen dat die letterlijke Grote Markt de stad veel ruimte biedt voor evenementen als deze en dus niet louter voor de Vastenavend ingericht is. Bergen op Zoom mag trots zijn op zo’n multifunctioneel plein dat nog eens bijzonder fraai is ook!

De terrasjes op het grootste plein in Bergen zaten bomvol maar voor sommige toeschouwers was de afstand tot de spelers te groot want wat is immers lekkerder dan over de boarding te hangen en je eigen team aan te moedigen? Zo stond het ook rondom de speelvelden veel publiek die absoluut niks van het spektakel wilden missen.

Het is voor Sic Pugno altijd weer een hele toer om dit evenement te organiseren, dit jaar in 2016 al weer voor de 21e keer. Dit jaar ook een recordaantal van deelnemende teams; maar liefst 100 stuks! Met een speciale dag voor de kids op vrijdag en een clinic op maandagavond, verzorgd door niemand minder dan eredivisiespeler Erik Nijland, was het weer een compleet programma.

Mensen gaan naar het strand voor hun plezier, een balletje over een net slaan hoort daarbij. Sic Pugno haalt juist die sfeer naar de binnenstad door hier de grootste zandbak ooit te creëren. Het resultaat is een weekend waarin iedereen met een big smile rondloopt; de deelnemers, het publiek en zeker ook de scheidsrechters die alles in goede banen leiden.

 

Opvallend is altijd het grote aantal damesteams. Ze doen in niets onder voor de mannen, zijn bloedfanatiek en gaan elke minuut de strijd aan. Het is de kracht van een sportevenement waar iedereen aan kan deelnemen. Jongens, meiden, ervaren of net beginnend, het gaat steevast om het plezier in het spelletje en de gezamenlijke beleving.

De Grote Markt is omgeven door horecagelegenheden. En juist daar borrelt het aan de bar dikwijls wat leidt tot de deelname van heel wat horecateams. Zoals deze jongeman toont mag dan een glaasje op zijn tijd niet ontbreken en dat mag je gerust uiten. Tevens is er dan ook altijd ruimte voor een geintje of een ieder geval een brede grijns op je gezicht.