Al meer dan vijf jaar heeft Maarten Stalpers, muziekdocent klarinet en saxofoon, gewerkt aan een revolutionaire lesmethode om beginnende en gevorderde muzikanten te leren luisteren in plaats van lezen.

 

De vraag van (leerling)muzikanten om vrij te kunnen improviseren werd steeds groter . Maar tot nu toe voldeed het gebruikte lesmateriaal niet aan die wens. Daar komt nu verandering in met de lesmethode ‘Muziek in 9 stappen’. Twee boeken (klarinet en saxofoon) zijn sinds kort verkrijgbaar.

Ervaring
Maarten Stalpers heeft zelf een ruime ervaring opgedaan als uitvoerend musicus klarinet en saxofoon en is daarnaast ook docent in zijn eigen muziekschool. Steeds meer kreeg hij de vraag van leerlingen of er een manier was om te leren improviseren. Menig muzikant wil immers graag zijn of haar ‘eigen verhaaltje’ vertellen. Onderzoek wees uit dat er eigenlijk niet of nauwelijks lesmateriaal beschikbaar was om te leren luisteren, wel om te leren lezen. Maarten besloot om daar verandering in te brengen.

Lesmethode
Jarenlang is hij bezig geweest om zelf een unieke lesmethode te ontwikkelen die wél aansluit bij de vraag van zijn leerlingen. In plaats van noten geeft Maarten uitleg over de relatie tussen klanken en grepen en doet dit met letters. Ritme oefeningen worden met teksten uitgevoerd in een spelvorm. Op een speelse wijze wordt improviseren uitgelegd in negen stappen. Leerlingen kunnen daarnaast zelf improviseren met  2 Cd’s  .  Hierop staan 109 begeleidingstracks in allerlei muziekstijlen: pop, jazz, klassiek, latin enz. Op deze manier is de methode daardoor geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Functioneel
Dat zijn methode breeduit aanslaat blijkt wel uit het feit dat het onderdeel is geworden van een masterstudie aan het Utrechts Conservatorium. Inmiddels heeft Maarten ook uitnodigingen gekregen van de conservatoria Tilburg, Utrecht en Rotterdam om daar een workshop/masterklas te verzorgen. De eerste vond plaats tijdens het klarinetfestival Walter Boeykens in het conservatorium van Enschede. De tweede in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. Daarnaast is er ook interesse uit België. Anne Boeykens , soliste van het Brussels Philharmonic, wil Maarten graag uitnodigen voor een demonstratie. Tot slot is er in de mei uitgave van het vakblad ‘De klarinet’ een uitgebreid artikel verschenen over deze lesmethode en zijn andere kijk op muziekonderwijs.

Voorwoord
Inmiddels heeft Maarten Stalpers twee boeken uitgebracht, een voor klarinet en een voor saxofoon. Het boek bevat naast de twee Cd’s  meer dan honderd gratis toegankelijke links naar websites met notenbeeld, filmpjes, tips en foto’s.
Het voorwoord is geschreven door Jasper de Waal, voormalig solohoornist van het Concertgebouworkest en Chamber Orchestra of Europe, momenteel dirigent.
Vanaf nu is er dus wél een lesmethode die inspeelt op de behoeft van (beginnende en gevorderde) muzikanten om vrij te leren improviseren: Muziek in 9 stappen……

 2 JULI ZATERDAG   10.00- 12.30 UUR  OPEN DAG                            MUZIEKSTUDIO STALPERS  (Richard Holstraat 9 B.o.Z)

 

 

 

LESSEN  KLARINET/SAXOFOON (alle muziekstijlen)

 

LESSEN improvisatie  TROMPET/TROMBONE/DWARSFLUIT                                           (minimaal 2 jaar leservaring)

 

 

 

11.30 uur GRATIS WORKSHOP voor klarinet en saxofoon

 

met nieuwe eigen methode: Muziek in 9 Stappen

 

(aanmelden voor 1 juli via mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

 

 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Maarten Stalpers
mobiel:06-15031652
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

CV Maarten:

-          Klarinet DM (cum laude)

-          Klarinet hoofdakte B (staatsexamen)

-          Klarinet UM

 

-          Saxofoon en klarinet  lichte muziek