Van 16 tot en met 24 april is het Museumweek in Nederland en als je dan in Bergen op Zoom bent dan loop je vanzelf tegen de Gevangen Poort en het Markiezenhof aan.

 

De Gevangen Poort: Dit oude monument is onlangs nog helemaal gerestaureerd en biedt het publiek heel wat fraais, waarvan enkele onverwachte doorkijkjes of ruimten.

Het interieur is fris wit geschilderd omdat er een aantal nieuwe functies in dit monument te vinden zijn. Maar het neemt je nog steeds mee terug in de middeleeuwen toen Bergen op Zoom nog een echte vestingstad was. Dit is bijzonder fraai gestalte gegeven door de Bergse kunstenaar Mart Franken wiens schilderij je zo mee neemt op de kantelen van de stad. Er waren al heel wat jongeren aan de slag, immers op woensdag 20 april start de Juniorprijs der Markiezen, een kunstwedstrijd voor jongeren tot 18 jaar uit West-Brabant met als thema Turn the Key, you know more than you know you know’. Maar liefst 31 kunstwerken zijn te bewonderen van 20 april tot 3 juni. De Juniorprijs wordt om de twee jaar uitgereikt in vier categorieën Beelden, Dans & Muziek, Proza & Poëzie en Techniek. 

Je ontkomt er niet aan, Het Markiezenhof is het grootste en fraaiste museum uit de regio. Met zijn internationale allure slokt de fraaie toegang menig bezoeker haast letterlijk op. Je wordt vanzelf het binnenplein binnen geloodst en vandaar sta je zo in het mooie gastvrije museum.

De Hofzaal is natuurlijk het fraaie middelpunt waar menig officieel evenement gehouden wordt. Maar ook kun je hier genieten van intieme muzikale optredens. We mogen echter niet vergeten dat deze oude zaal een essentieel onderdeel vormt van het museum zelf. Je kunt de tijd hier haast opsnuiven.

 

Gelukkig kun je tijdens je bezoek je benen even de rust geven en je keel laven aan een lekker drankje. Gastvrije dames verwelkomen je graag in dit cafégedeelte waar je met je kompanen even halt kunt houden voor je weer op pad gaat om de rest van dit museum te ontdekken, want er is echt een hele hoop te zien.

Als je er toch bent moet je absoluut de laatste treetjes naar boven nemen via de spiraaltrappen die doen denken aan oude kastelen en hoge burchttorens. Op de bovenste verdieping huist een permanente tentoonstelling over de lange kermisgeschiedenis die Bergen op Zoom rijk is. Je kijkt je ogen uit.

Tsja, als je ´op de kermis´ bent dan kom je kinderen tegen. In dit geval was het een partijtje die de kinderen hierheen gevoerd had. Ze moesten op allerlei moeilijke vragen de antwoorden zien te vinden. Ze stoven dan ook tot elk hoekje om de vragen maar goed te kunnen beantwoorden. Natuurlijk hadden ze nog wel even tijd om te poseren voor een leuke foto.

Als je eenmaal de kermis achter je gelaten hebt dan neemt het museum je inderdaad helemaal terug tot in de middeleeuwen via allerlei fraaie tafereeltjes. Zo zie je het leven van lang geleden aan je voorbij trekken. Als je hier in je eentje in de avonduren rond dwaalt zou je zomaar in een sprookje kunnen belanden.

 

 

Voor wie het bijna vergeten was: dit museum was natuurlijk de residentie of wel stadspaleis van de Markiezen die over deze regio gingen. Er zijn nog prachtig ingerichte kamers overgebleven die ons een blik geven op de overdadige luxe die de elite zich in deze tijd gunde terwijl het er voor de bevolking van de stad een stuk minder fraai uitzag.

Het blijft wel lekker rond dwalen met je mond open van verbazing. Laaf je blik aan prachtige schilderijen, fraaie deuren en nog mooiere meubelen. Als je zo door het Markiezenhof loopt dan besef je pas hoe rijk dit museum is en hoe rijk de stad Bergen op Zoom met zo’n parel in het centrum. Het is een ware ontdekkingsreis in het verleden.

Bergen op Zoom was heel lang een vestingstad en het heeft de nodige veldslagen doorstaan en overleefd. Het is dus alleen maar logisch dat je één van de vertrekken binnenloopt en daar allerlei militaire items ontdekt. Je vindt ze zelfs in miniatuurvorm, getuige deze hele stoet met soldaatjes die haast de vitrine uitmarcheren.

Een enorme maquette van Bergen op Zoom en haar omgeving is op de eerste verdieping te vinden. De stad Bergen op Zoom is gevangen in een spotlight, het geeft een blik hoe de stad er in vervlogen jaren heeft uitgezien. Wie lang genoeg kijkt ontdekt steeds meer details. Een bezoekje aan het Stadsmuseum Het Markiezenhof is dan ook meer dan de moeite waard.

 

Voor meer informatie:

www.markiezenhof.nl

- www.gevangenpoortboz.nl