Ze zaten er klaar voor, het publiek van de laatste hofzaallezing van deze serie.

 

Het was op woensdag 22 maart de beurt aan Gerrit Groeneweg om zijn toehoorders mee te nemen op een avontuur van pottenbakkers en scheepvaart. Hij dook diep in het Bergse verleden en had heel wat in petto.

Het was Lia Rozendaal, coördinatrice van de Heemkundekring Halchterth, die Gerrit Groeneweg introduceerde. Ze memoreerde nog aan vorige hofzaallezingen in deze serie waarbij Marco Vermunt, Piet Geertsma en Marc van der Steen het publiek terug in het verleden voerden. Nu was het stokje dus doorgegeven aan Gerrit.

“Van brede beurt en beurtvaart onder zeil naar een 'inland barge terminal”, dat was het thema van deze avond. In het enthousiaste betoog nam Gerrit ons mee naar tijden waarin de Scheepvaart één van de voornaamste rollen speelde in Bergen op Zoom waarbij Gerrit het over vaste ‘beurtverbindingen’ heeft met Goes, Zierikzee, Antwerpen (bier voor de forten met name) Middelburg, Dordrecht, Rotterdam, Amsterdam, en nog veel meer.

Aan prachtige plaatjes geen gebrek in deze presentatie. Het toont aan hoe gedreven de spreker is, maar nog meer hoeveel research aan deze lezing vooraf is gegaan. Aan alles merk je dat Gerrit de liefde voor de stad deelt met de liefde voor een bijzondere manier van transport; die over water.

Het publiek werd ademloos mee geloodst door eeuwen Bergse scheepvaart. Toch werden ook de lachspieren aangesproken als Gerrit weer een kwinkslag plaatste of een olijke anekdote vertelde. Opvallend was wel dat de meesten van het publiek toch wel van minimaal middelbare leeftijd waren terwijl juist de jeugd zoveel interessante feiten kon ontdekken uit de eigen stad.

In de pauze was er tijd voor een lekker bakje koffie en even met elkaar keuvelen. De ruimte naast de Hofzaal was een bijzondere locatie omdat daar de expositie van Annemarieke van Peppen te zien was. De wand met portretten vormt werkelijk een ademloos te aanschouwen beeld.

Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Zoom heet een prachtig naslagwerk over transport in Bergen op Zoom uitgebracht. Het is dan ook geen verrassing dat met name Gerrit zich bezig hield met het transport over water.  In zijn zoektocht naar informatie bracht hij meer dan 750 schippers en schepen in kaart.

Na de pauze meldde iedereen zich weer graag voor het tweede gedeelte. De Hozaal had de laatste plekjes gevuld met stoelen en elk daarvan was bezet. Het is dan ook een extra signaal dat de Hofzaallezingen een gouden greep betekent voor het onder de aandacht brengen van Bergs erfgoed en Bergse geschiedenis.

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn nog steeds de bewijzen te zien waar in vroegere jaren Bergse schepen aanlegden om waren aan te lossen of te laden. In de bloei van de beurtvaart heeft zeker ook de Bergse pottenbakkerswereld een grote rol gespeeld. Daarom zag je dikwijls ook een grote verweving van families in deze twee verschillende ambachten.

Wie in de Hofzaal belandt kan niet om het enorme schilderij van Jan van Glymes heen. Het is slechts één van de prachtige schilderijen die in deze zaal te bewonderen zijn. En laat de Hofzaal slechts een klein deel van het Markiezenhof zijn; een stadsmuseum dat werkelijk bijzondere pareltjes verbergt. Gelukkig kunnen we alles bezichtigen.