De officiële opening vond al plaats op vrijdagmiddag 4 maart maar het was wel een heel weekend feest bij Blokstallen 3 te Bergen op Zoom. De Bergse wethouder van Cultuur was dan ook op meerdere dagen van het weekend te zien bij de jongste cultuuraanwinst van de stad.

 

Wie richting de blokstallen wandelde of fietste zag al van verre dat er iets te doen was. Vooral voor de kids was het gelukkig dat het redelijk goed weer was. Er waren immers allerlei kraampjes en toestellen waarbij de jongsten hun energie kwijt konden. Gelukkig waren er ook heel wat vrijwilligers van verenigingen om de kinderen een helpend handje toe te steken.

Wie eenmaal het pand binnen trad werd vanzelf naar links gevoerd waar in een grote ruimte niet alleen verschillende organisaties hun stands hadden maar waar ook de grote koren te vinden waren. De stoelen en statafels boden het publiek voldoende plaats om eens op hun gemak naar hun favoriete liedjes te luisteren.

Op zoek naar de andere ruimtes viel op hoe mooi dit gebouw gerenoveerd is. Het is weliswaar modern en licht maar wel met het nodige respect voor de historie die vanuit alle kanten je tegemoet treedt. Het geheel is een smakelijk bruikbaar pand waarin Stichting Facilitair Bedrijf meer dan zijn plaats gevonden heeft.

Cultuur en spektakel, dat heeft Bergen op Zoom voldoende te bieden en tussen al die leuke organisaties die gebruik maken van de faciliteiten van het Facilitair bedrijf kan het dan ook niet anders dan dat je dit weekend prachtig uitgedoste dames tegen kwam. Het was alsof ze uit de geschiedenis van het gebouw terug gekomen waren.

Dans, onze stad is rijk aan allerlei groepen die dit deel van het culturele spectrum met vuur en vlam vertonen. Hoe kon het ook anders dan dat je dit weekend prachtige optredens te zien kreeg. Het is altijd weer mooi als je jonge mensen zo intens ziet genieten en hun beleving mag delen.

Het publiek was in grote getale aanwezig om de kunsten van hun kroost, familie, vrienden te zien of het waren mensen die gewoonweg zo’n spektakel niet wilden missen. Er werden dan ook mooie voorstellingen voorgeschoteld waarbij je absoluut niet kon weglopen want je wilde niets missen.

Moderne dans, het is een nieuw onderdeel in het arsenaal dans opleidingen die hier geboden wordt. Overal zie je dat juist deze kunstvorm steeds populairder wordt en ook deze jonge dansgroep gaf blijk van de puurheid en de schoonheid die moderne dans biedt. Op zo’n moment kun je waarlijk in de dans verdrinken en dat was precies wat er gebeurde.

Het Bergse Facilitair Bedrijf is een unieke stichting die allerlei culturele initiatieven ondersteunt. Eindelijk hebben ze nu een pracht locatie waar ze nog veel jaren vooruit kunnen. Dat zij met regelmaat op locatie moeten zijn spreekt vanzelf en met dit prachtige vervoer is er geen enkele onduidelijkheid wie er hier weer de handjes uitsteekt: Stichting Facilitair Bedrijf.