Cees Meijer trakteerde ons om 21:30 uur op een feestelijke foto: Het Bergse initiatief PopMonument was zojuist benoemd tot winnaar van de Brabantse Erfgoedprijs 2015.

 

In het begin van de middag liep ik al Marieke van Loenhout tegen het lijf die al behoorlijk zenuwachtig was voor de prijsuitreiking. "Mariapaviljoen uit Den Bosch en TilburgsAns zijn grote tegenstanders dus ik reken maar niet op al teveel. Maar het is al prachtig dat wij met PopMonument één van de drie genomineerden zijn." Wat de laatste maand wel duidelijk werd is dat veel Bergenaren, waarvan zeker de deelnemers zoals onder andere Marieke, behoorlijk trots op het Bergse initiatief was. En dat werd gedeeld door de jury die aan de klus een hele kluif had.

Het commentaar op de Bergse deelname luidde:"PopMonument smeedt een originele en succesvolle koppeling tussen jong publiek en erfgoed, tussen monument en hedendaagse muziek. Door middel van popacts en speciale rondleidingen wordt beleving en sfeer gecreëerd op verrassende plekken in Bergen op Zoom, waar je anders niet komt. Zowel het verhaal van de monumentale locatie als het verhaal van de muziek staan hierbij centraal. Met deze bijzondere vorm van ‘storytelling’ wordt de belangstelling voor erfgoed bij een nieuwe, jongere doelgroep geprikkeld. Popmonument biedt daarmee een frisse en originele aanvulling op  het aanbod van Open Monumentendag”

PoMonument is een muziekfestival waarbij artiesten optreden in verschillende bijzondere gebouwen in Bergen op Zoom. De eerste editie, of wel de geboorte van het evenement, ontstond in 2014 toen de Popronde en Kunsten in de Monumenten hun krachten bundelden. De Bergse inzending maakte dus behoorlijk indruk. Zoveel indruk, dat tijdens de Dutch Design Week te Eindhoven op zaterdagavond 24 oktober de eerste prijs voor het Bergse initiatief was. 

Om terug te komen op de woorden van Marieke van Loenhout:"Eigenlijk vind ik dat wij de prijs wel verdienen omdat we juist met jonge mensen een hele nieuwe combinatie laten zien tussen muziekoptredens en de oude gebouwen die Bergen op Zoom rijk is." Ze heeft dus gelijk gehad en Bergen op Zoom heeft weer een fraaie mijlpaal bereikt. Het is een bewijs dat de stad continue bouwt en daarbij vertrouwt op de inzet van creatieve mensen om de stad duidelijker op de Nederlandse en Europese kaart te zetten. Proficiat dus!!