Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch - Het was een succesvolle middag in het museum.

 

Tien bezoekers namen deel aan de workshop die met tromgeroffel de jarenlange Afrika-tentoonstelling afsloot.

Het museum had speciaal voor deze dag Bep en Leon Linders van Rondomtrom uitgenodigd om met diverse afrikaanse instrumenten een middag te verzorgen waaraan belangstellenden konden deelnemen. Twee Slowaakse mensen waren speciaal voor de workshop naar het museum gekomen, al was dat niet vanuit hun geboorteland.  De workshop werd kosteloos aangeboden aan belangstellenden en het geplande uur liep met een half uur uit door het enthousiasme van de deelnemers.

Na een korte inleiding van Bep Linders konden de deelnemers zelf aan de slag. De instrumenten waren verdeeld in zachte en harde klanken. Die met de zachte klanken kwamen eerst aan bod, zoals de djabara (een kalebas met kralen of noten), tama (talking drum) wasakoumba (een schudinstrument met stukjes hout) en de kajamba (een schudinstrument).

De mensen kregen voor ieder instrument een kort ritme en samen werd het een muzikaal geheel. Na even doorgespeeld te hebben, werd er gewisseld van instrument zodat ieder met verschillende instrumenten speelde. Datzelfde gebeurde later met de instrumenten met hardere klanken, zoals de douns met bellen, krin (spleettrommel) en de panparang (houten plankjes. Nadat ook hier een paar keer gewisseld was konden de deelnemers een instrument kiezen om mee te spelen. De deelnemers kregen een andere kijk op muziekmaken en de instrumenten.  

Het is weer eens iets anders dan een feestelijke opening, deze afsluiting. Toen de expositie werd neergezet, kon niemand vermoeden dat deze twintig jaar zou blijven staan.

 

De realisatie van een Indonesië-expositie eind deze maand – het museum bezit een prachtige collectie uit dit voormalige nederlandse gebiedsdeel -  was aanleiding de Afrika-tentoonstelling (tijdelijk) in te pakken.