'Doodgebloed stadje' is een kreet die we vaak van notoire klagers horen, dat is wat Bergen op Zoom is.

 

 

Als we sommige reageerders in de digitale media mogen geloven zou het misschien wel het beste zijn als dat stadje aan 't Scheld maar weg zakt in datzelfde Scheld. De bewoners zijn chauvinistisch, het stelt allemaal eigenlijk niets voor, er is niks te doen en ook eigenlijk niks te zien. En geloof het of niet, onder die klagers zijn ook ingezetenen van ons jubelstadje.

 

BoZinBeeld.nl houdt nu al ruim 5 jaar trouw een agenda bij waarin wordt vastgelegd wat er zo allemaal te doen is in onze regio. En eigenlijk is er elk weekend wel ergens iets leuks te doen. Misschien dat het niet allemaal je smaak is, maar is altijd en overal wel een evenement of iets om voor op stap te gaan.

 

Zo is de stad Bergen op Zoom ook rijk aan mooie plekjes. Niet voor niets zie je in toenemende mate vreemde mensen door de stad trekken met de camera in de aanslag. Neem bij voorbeeld het Markiezenhof, dat is toch echt binnen Europa één van de unieke stadspaleizen waar nog eens een fraai museum in gevestigd is ook. Of wat dacht je van ons Stadstheater De Maagd? Van kerk fraai verbouwd naar schouwburg waarbij de artiesten maar wat graag terugkomen voor de schitterende akoestiek en de prachtige ambiance. En zo zijn er heel veel fraaie middeleeuwse gebouwen die ons stadje rondom de Peperbus smoelwerk en karakter geven.

 

Al vaker trokken we door de stad om een en ander vast te leggen, zo zijn we dit keer door het Anton van Duinkerkenpark gelopen en zagen weer veel mooie hoekjes. De fontein in het zonlicht tussen die fraaie grote bomen, het geeft een bijzonder spel tussen licht en schaduw. Verder zien we het Ravelijn steeds meer het oude karakter terugkrijgen en onderweg vind je verborgen pareltjes zoals het beeldje van Toeteroet.

 

Uiteindelijk zijn we neergestreken op een terrasje op één van de fraaiste pleintjes van Nederland. Het Beursplein in Bergen op Zoom ademt één en al gezelligheid en gemoedelijkheid uit. Hoe kan het ook anders met een Ierse pub en een gezellige kroeg als De Markies van Toon & Brigitte en verlokkelijke restaurantjes als El Mundo de Carlita, of wel kortweg 'De Mexicaan' van Ger & Carla, en Hotel eetcafé van Ee. Een perfect pleintje om te onthaasten.

 

Kortom, Bergen op Zoom is vast niet de mooiste, meest bruisende stad van de wereld. Er zullen vast veel plaatsen zijn waar op enig moment meer te doen is en meer te zien is. Maar het is een stad waar het zeker aangenaam vertoeven is, waar zeker veel te doen is en te zien is en waarvan ik trots ben dat ik er woon en vooral leef. Er is een mooi gezegde: "Schoonheid ligt in het oog van de beschouwer." En zo is het maar net.

 

Even een kijkje in het park?