Kerncentrale 4 van Doel ligt tenminste tot eind van 2015 stil.

 

Tenminste, dat stelt de eigenaar Electrabel. Op zich lijkt dat goed nieuws voor de omgeving waartoe Bergen op Zoom ook valt. Wie zit er immers te wachten op een kerncentrale die niet helemaal 100 % veilig is. De sabotage die aangericht is doordat (waarschijnlijk) een medewerker van het bedrijf een olietank liet leeglopen is daarmee groter dan verwacht. Gelukkig stond de tank in een niet nucleaire ruimte, maar toch. Met een kerncentrale wil je überhaupt geen risico nemen. De sabotage was trouwens 'bekwaam'verhuld; men had een 50 centimeter lange hendel van de klep afgehaald en er in een andere stand weer opgezet. Zo leek het alsof de klep gesloten was maar in werkelijkheid stroomde er zo'n 65.000 liter smeerolie weg. Er is een onderzoek gaande naar het hoe en waarom. Personeel wordt ondervraagd en er worden zelfs leugendetectors toegepast. Op dit moment zitten er zo'n 30 mensen inmiddels al weer een jaar thuis op non-actief omdat hun bijdrage aan de sabotage niet uitgesloten kan worden. 

Overigens, in de Belgische kerncentrale Tihange gelegen in de gemeente Huy zijn er ook 4 personeelsleden geschorst omdat ze teveel fouten hadden gemaakt. Eigenaar Electrabel kreeg daar deze week nog een forse veeg uit de pan van het Federaal Gezelschap van Nucleaire Controle. Die zijn de lange rij met incidenten beu en verplichten Electrabel nu om al haar werknemers een opleiding te laten volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren.

Datzelfde Electrabel wist ons al eerder te melden dat de haarscheurtjes die onder andere in de centrales in Doel geconstateerd waren geen gevaar voor de veiligheid vormden, ondanks dat na nader onderzoek gebleken was dat deze veel groter en groter in aantal waren dan eerder gemeld. "Ach, we hebben andere reken- en meetmodellen gebruikt maar eigenlijk is er niets in de situatie veranderd", was hun reactie op de nieuwe onthutsende cijfers.

Ondertussen gaat onder de rook van Doel alles gewoon door. De boeren halen het hooi binnen, het cafeeke in het dorp Doel is gewoon open en de havens aan de overkant van het water zijn in volle productie. Vreemd punt van rust en meditatie is het Britse oorlogsmonument dat letterlijk onder de rook van de kerncentrale staat ter eerbetoon aan de bevrijdingsacties en de Britse soldaten die zijn gesneuveld in de 2e Wereld Oorlog.

Het is te hopen dat onze burgemeester en het college van Wethouders niet alles aan de instantie Veiligheidsregio Midden- en West Brabant overlaten maar zelf ook actief de vinger aan de pols houden. Want ondanks dat alle instanties verwijzen naar metersdikke papieren stapels waarin allerlei afspraken zijn vastgelegd, blijkt dat een eigenaar als Electrabel het veiligheidsaspect nu niet bepaald als eerste prioriteit heeft.

Verder gaat in de omgeving van Doel alles zijn gewone gangetje zoals tijdens een rondritje onzerzijds bleek.