Het huidige beleid dat je op parkeerplaatsen in het centrum van Bergen op Zoom maximaal 1 uur mag parkeren gaat op de schop. Vele klachten die binnen kwamen bij de VVD waren de aanleiding om steun bij de gemeenteraad te zoeken voor uitbreiding van de parkeertijd naar twee uur. De fracties van Lijst Linssen, de PvdA, CDA,de BSD en groen Links gaven in de raadvergadering hun steun aan een amendement op het voorstel over de parkeertarieven dat in de laatste week van mei wordt vastgesteld.

 

Het beleid van de gemeente is om automobilisten op de pleinen en in parkeergarages te laten parkeren. Dat is ook goedkoper dan straatparkeren in het centrum. De bedoeling is om op de zeldzame parkeerplaatsen in het centrum meer doorstroming te krijgen voor de korte bezoeken.

Dat is op zich een goed beleid waar ook de VVD achter kan staan.

 

Toch is er veel onbegrip van bezoekers die dicht bij het centrum willen parkeren voor een langere afspraak, zoals een lunch, vergadering of een bezoek aan het centrum dat meer dan drie kwartier in beslag neemt zoals een bezoek aan speciaalzaken. . Veel van de bezoeken aan het centrum vragen meer veel aandacht en tijd van de klant.  De druk van de parkeermeter is niet erg confortabel bij een tijdslot van een uur. Bovendien combineren bezoekers van het centrum  hun drukke dagelijkse activiteiten met een kopje koffie en wat aankopen. Nu staan de parkeervakken waar voor maximaal een uur geparkeerd veelal leeg. Wil je langer parkeren dan moet je gedwongen lopen vanuit een parkeergarage of een plein. Ook zijn veel senioren gebaat bij een parkeerplaats in het centrum. Van ondernemers zijn eveneens dergelijke klachten binnengekomen.

 

Het amendement van de VVD fractie beoogt om mensen meer vrijheid te geven en de economische aantrekkelijkheid van het centrum te verbeteren. De raad heeft afgelopen donderdag besloten de tarieven in het centrum iets hoger te maken, daarvoor krijg je wel het comforf van twee uur parkeren voor terug. Wie moeite heeft met de iets hogere prijs kan de parkeerroutes naar de garages en de pleinen volgen waar ook ombeperkt geparkeerd kan worden.

De korte parkeertijd in het centrum wordt bij amendement verruimd naar maximaal twee uur.

 

Zo ontstaat er meer keuzevrijheid en bepaalt de bezoeker zelf de waarde van de mogelijkheden die hij wil benutten; goedkoop en lang in de parkeergarages en de pleinen en iets duurder in de centrumstraten als het echt nodig is voor maximaal twee uur.