Jazzfestival - Het belooft een geweldig weekend te worden: Jazzfestival aanstaand weekend.

Dit jaar is het alweer de veertigste editie en zo’n jubileum verdient natuurlijk wat extra aandacht.

 

Tegenover mij zit Anne Marie Berger, zij is één van de vele vrijwilligers die de organisatie ter beschikking heeft om alles in goede banen te leiden.

 

“Donderdagavond hebben we een jubileumsfeest in de tent op de Grote Markt. We hebben veel mensen uitgenodigd, zoals de sponsoren, de ‘Vrienden van’; eigenlijk allemaal mensen die JazzBoz een warm hart toedragen en op een of andere manier hun bijdrage leveren.”

 

Anne Marie houdt zich bezig met communicatie en PR en we hebben een afspraak gemaakt zodat ze me bij kan praten. Veel had ik zelf al gezien op de site www.jazzboz.nl maar ze neemt me toch even mee door het programma. Ik vraag haar op de man af waar ze zelf naar uitkijkt?

 

“Ik verheug me op Kovacs op de Grote Markt, maar ook op Ruben Hein in De Maagd. En er is nog wel wat meer hoor, het programma is ook zo breed dit jaar.”

 

Peter Mennes, voorzitter van de Stichting JazzBoz, had al eerder aangegeven dat het Bergse Jazzfestival zich onder andere kenmerkt door de veelzijdigheid. Juist in Bergen op Zoom worden de vele varianten in de jazzstijl omarmd, daar waar bij voorbeeld het grote Jazzfestival te Breda met name de traditionele jazz laat horen. Een ander kenmerk van het Bergse festival is de aandacht voor de jeugd.

 

“We hebben dit jaar weer speciaal aandacht voor de jeugd. Zo is er een optreden met kinderen van ’t Rijks, die al in het voortraject van het conservatorium zitten. Maar kijk maar naar het programma, er is nog veel meer voor en door de jeugd.”

 

Anne Marie maakt een hartstikke enthousiaste indruk en ze weet een bijzonder levendig beeld van het festival te schetsen. Ik vraag haar wat zij nu zelf van Jazz vindt:” Ik vind de muziek ontzettend leuk. Zo ook ‘t van het ene plein naar t andere sjouwen door de stad.  Heb zelf een vriendin die in een big band speelt. Had vroeger een vooroordeel over jazz, maar juist de rustige en instrumentele muziek, soul invloeden,  blues invloeden maken jazz heel divers, het is echt niet in één hokje te stoppen.  Ik heb het brede leren ontdekken in de jazz.”

 

Inderdaad heerst er hier en daar nog een bepaald beeld over de jazz, maar jazz is gewoon een verbreding met onder andere blues en om juist de veelzijdigheid te tonen en voor een breed publiek aantrekkelijk maken, wordt het programma zo breed mogelijk weg gezet. Wat dat betreft is Bergen op Zoom het station van ‘die tingeltang muziek’ al lang voorbij. Er komt opzwepende muziek, er zijn DJ’s, maar er zijn ook de hele mooie intieme stukken te beluisteren, als ook die kanten van de jazz die juist prachtig tegen de andere muziekstijlen aanschuren. En zeg nu zelf, wat is er nu gezelliger dan de overheerlijke streetparades die je door de gehele binnenstad aantreft?

 

“Het is een mooi festival, heel bijzonder dat het voor de regio is en gratis.  Geeft me heel veel energie en is een leuke club enthousiaste mensen. Wij als Bergen op Zoom zijn de enige in de regio die een jazz festival organiseren; er komen lokale maar ook nationale gerenommeerde acts en er is juist ook ruimte voor aankomend talent; en dat al 40 jaren gratis!”

 

Het wordt steeds moeilijker om fondsen en sponsors te vinden; er zijn steeds meer festivals en met de crisis is de spoeling dun natuurlijk.  Maar desondanks is JazzBoz er ook dit jaar weer in geslaagd om een mooi programma voor te schotelen voor jong en oud en daarvoor hulde aan de Stichting en al haar vrijwilligers.

 

“We zijn er enorm enthousiast over,” hoor ik nogmaals van Anne Marie. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in.

 

Even terugkijken op een eerder jazzfestival in Bergen op Zoom: