Vanaf 24 mei kunnen bezoekers van het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch de nieuwe expositie ‘Afrika - Mysterieuze beelden en maskers’ bewonderen. Deze expositie word op 22 mei in aanwezigheid van diverse afrikaanse ambassadeurs geopend.

 

Eind vorig jaar kreeg het museum de beschikking over de unieke collectie van de verzamelaar / cultureel antropoloog Ab Naeyé, wiens collectie tot stand kwam tijdens een leven lang verzamelen en bestuderen. Daarmee kreeg het museum een waardevolle aanvulling op de reeds aanwezige verzameling gebruiksvoorwerpen uit hetzelfde gebied.

Het eerste deel van deze collectie is nu gereed voor expositie.

 

De kleine zaal waar de expositie staat, is omgetoverd tot een heuse ‘Afrika-beleving’. Getracht is te vermijden dat de voorwerpen een tè museale opstelling kregen. Door de aankleding van de wanden en het op een andere plek aanbrengen van tekstbordjes kan de toeschouwer de sfeer proeven die bij de beelden hoort.

Daarmee heeft het museum een prachtige presentatie erbij.

 

Kijkboek

De expositie wordt begeleid door een kijkboek, waarin de geëxposeerde voorwerpen staan beschreven. Naast foto’s van de objecten zijn er ook afbeeldingen waarin de beelden en maskers in een geheel andere omgeving zijn geplaatst. Hierdoor wordt de kijker aan het denken gezet over de symboliek en de parallellen met onze eigen cultuur.

Belangstellenden kunnen intekenen op het boek dat naar verwachting rond de vijftien euro zal kosten. Ook verkoopt het museum enkele afdrukken van de prenten op groot formaat.

 

Ab Naeyé

Ab Naeyé (81) studeerde aan de Koninklijke Academie van beeldende Kunsten in Den Haag en doceerde tekenen en kunstgeschiedenis. Een confrontatie met afrikaanse kunst tijdens zijn studietijd was de aanleiding tot een levenlange fascinatie. Het stimuleerde hem een illustratieve verzameling samen te stellen van etnografische beelden en maskers uit de traditionele afrikaanse stammencultuur. Mede door zijn bezoeken aan lokale stammen wist hij doel en vervaardiging te beschrijven.

 

Het museum aan de Markt 30a is geopend op woensdagmiddag, zondagmiddag en vanaf 1 juni ook op zaterdagmiddag. Of op afspraak.